Ministrul venezuelean al petrolului a evocat o prabusire a cererii de aur negru. Dar diagnosticul sau a fost contestat de Agentia Internationala a Enerigiei (AIE), care reprezinta tarile consumatoare.


Incetinirea economiei mondiale intareste riscul unei „prabusiri” a cererii petroliere, a estimat ministrul venezuelean al petrolului, Rafael Ramirez, calificand drept „o necesitate” stabilizarea pretului la aur negru „la peste 100 de dolari/baril.

„Sistemul capitalist cunoaste o criza profunda”, iar incetinirea cresterii din tarile consumatoare” a transformat in amenintare clara si iminenta posibilitatea unei scaderi dramatice a cererii mondiale de petrol”, a afirmat Ramirez, in cadrul unui seminar OPEC desfasurat la Viena, unde se afla sediul organizatiei.

La reuniunea de doua zile, gazduita de Palatul Hofburg, au participat, alaturi de ministrii OPEC, reprezentanti ai tarilor consumatoare si membri ai industriei petroliere. „Preturi stabile dincolo de 100 de dolari/baril constituie un minim necesar pentru dezvoltarea in continuare a resurselor petroliere si pentru „o aprovizionare rapida a pietei” in caz de situatii mai deosebita, a insistat Ramirez.

De la sfarsitul lunii martie, pretul barilului marca Brend a pierdut la bursa de la Londra aproape 25%, coborand luna aceasta sub pragul de 100 de dolari, cel mai coborat nivel din ultimul an si jumatate.

Dar AIE a respins acest pronostic si apelul de a pune capat supraproductiei lansata de Venezuela la unison cu Iranul. In ultimul sau raport, AIE recunoaste faptul ca tensiunile de pe piete au determinat o ieftinire a titeiului, „pe fondul agravarii crizei din zona euro, a temerilor privind evolutia economiei chineze si a cresterii ofertei mondiale de aur negru”.

Pentru AIE, se poate vorba de o „piata bine aprovizionata”, dar nicidecum despre o „aprovizionare excesiva”, pentru ca nu se stie ce se va intampla in urmatoarele luni.