Veniturile operatorilor telecom s-au redus anul trecut cu 3%, la 14,8 miliarde de lei (circa 3,5 miliarde de euro), ritmul de scădere fiind sub cel din anul anterior, de 7%, potrivit datelor ANCOM.


"Conform datelor raportate de operatorii de pe piaţa comunicaţiilor electronice din România, veniturile obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au însumat 14,8 miliarde de lei în anul 2011 (aproximativ 3,5 miliarde de euro), în scădere cu 3% faţă de anul 2010", se arată într-un comunicat al ANCOM.

Informaţiile sunt incluse într-un raport al ANCOM privind serviciile cu valoare adăugată, pachetele de servicii de comunicaţii electronice şi veniturile generate de reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice pentru ultimele şase luni ale anului 2011, lansat miercuri. "Scăderea din 2011 a veniturilor totale este considerabil mai mică decât cea înregistrată în anul anterior, când a fost de -7%, iar analiza veniturilor semestriale relevă o creştere de +5,5% în cel de-al doilea semestru al anului 2011 comparativ cu prima jumătate a anului", se menţionează în comunicat.

Astfel, în cel de-al doilea semestru al anului 2011 veniturile din furnizarea reţelelor şi serviciilor de telefonie mobilă au crescut cu 7% (la 3,9 miliarde de lei), iar veniturile din furnizarea serviciilor de acces la internet au crescut cu 8% (la un miliard de lei). De asemenea, veniturile din furnizarea serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale au urcat cu 2%, la 0,8 miliarde de lei, în timp ce veniturile din furnizarea reţelelor şi serviciilor de telefonie fixă au rămas relativ constante, scăzând cu 0,5%, la 1,1 miliarde de lei.

Cele mai importante creşteri semestriale au fost raportate pentru veniturile din furnizarea serviciilor cu valoare adăugată (+36%, până la 86 milioane de lei), de cele generate de furnizarea de servicii de transmisiuni de date (+24%, atingând 201 milioane de lei).  Cele mai importante ponderi în structura veniturilor totale realizate pe piaţa comunicaţiilor electronice revin veniturilor obţinute din furnizarea serviciilor de telefonie mobilă - 37%, celor obţinute din furnizarea reţelelor publice mobile terestre - 14% şi din furnizarea de servicii de acces la internet - 13%.

"Creşterea veniturilor operatorilor în cea de-a doua jumătate a anului 2011 indică faptul că piaţa comunicaţiilor electronice a început să se stabilizeze după perioada dificilă traversată de întreaga economie în ultimii 3 ani. Furnizorii prezenţi pe piaţă s-au adaptat la realitatea economică şi au reuşit să-şi reconfigureze ofertele astfel încât să resimtă cât mai puţin efectele crizei" a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.