Cercetatorii britanici de la Muzeul national al tehnologiei si mass media din Bradford au facut o descoperire uluitoare. In arhivele institutiei au fost gasite primele inregistrari colori din lume.


Pana acum, cea mai veche pelicula color, la a carei realizare a fost folosit asa numitul proces Kinemacolour, a fost considerata una datata 1909. S-a constatat insa ca procesul filmarii color a fot inventat si patentat in 1899 de fotograful Edward Raymond Turner.

Scurtele lui „schite” din viata Angliei inceputului de secol XX au fost gasite de istorici. Noutatea tehnologiei Terner rezida in faptul ca fiecare culoare a fost filmata printr-un filtru special pentru rosu, verde si albastru.

Fiecare scena a fot inregistrata pe trei pelicule si care, suprapuse au creat imaginea color. Dar cum sistemul de proiectie nu fusese inca definitivat, Terner nu a reusit sa vada rezultatul muncii sale, pentru ca a decedat. Tehnologia moderna a ajutat la refacerea cadrelor filmate de britanic si sa le puna in miscare, demonstrand, astfel, ca metoda Turner functioneaza.