Compania de stat Romgaz Medias a simulat mai multe variante de evolutie a preturilor la gazele naturale pentru urmatorii 10 ani, iar versiunea optimista a prezentat-o Dumitru Chiselita, director al Departamentului de vanzari gaze, cu prilejul unui seminar organizat de Fin.ro si Saptamana Financiara.

Aceasta versiune cuprinde la randul ei doua variante: una ia in calcul posibilitatea mentinerii pana in 2020 a pretului de productie interna de gaze la 160 de dolari/mia de metri cubi. In acest caz importurile vor costa mai mult, iar pretul final platit de consumatorul final in 2020 va fi de 500,25 dolari/mia de metri cubi.

A doua varianta ia in calcul liberalizarea preturilor dupa 2014. Importurile vor avea chiar o tendinta de scadere, 450 dolari/mia de metri cubi acum si 440 dolari/mia de metri cubi in 2020, insa se va inregistra o scumpire a productiei interne. Pretul final in 2020 va de 491,1 dolari/mia de metri cubi, mai mic in aceasta varianta decat in cea in care nu se opereaza liberalizarea.

Petrom, companie care, alaturi de Romgaz, controleaza productia interna de gaze naturale, a cerut in mai multe randuri Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa aprobe cresterea preturilor la productie invocand faptul ca prin aceasta masura se vor mari investitiile in sector, care vor duce la o securizare mai mare a aprovizionarii.