Canadianul James Naismith, care a dat lumii baschetul, s-a născut în Almonte pe 6 noiembrie 1861, această disciplină sportivă luând fiinţă în 1891 la universitatea Kansas, unde inventatorul activa ca profesor , relateaza Mediafax.


Naismith, care a introdus şi casca de protecţie în fotbalul american, a inventat baschetul şi a scris primul regulament. El a studiat medicina în Statele Unite şi tot aici a activat ca profesor la universitatea YMCA. Ulterior s-a transferat la universitatea Kansas, acolo unde şi-a pus în aplicare planul, oferind lumii o nouă disciplină sportivă, una care 151 de ani mai târziu este cea mai practicată pe planetă.

Baschetul a făcut cunoştinţă cu mişcarea olimpică în anul 1904, în calitate de sport demonstrativ şi a devenit competiţie oficială în care s-au decernat medalii în anul 1936, într-o perioadă în care Naismith era în viaţă. De asemenea, campionatul universitar nord-american a luat fiinţă în anul 1939, înainte ca inventatorul baschetului să se stingă din viaţă la 78 de ani, pe 28 noiembrie 1939.