Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu (foto), a insistat ieri la un seminar organizat de Consiliul Concurentei pe teme de ajutor de stat sa se grabeasca cu acordarea de garantii pentru companiile din sectorul petrochimic, nomi­nalizand expres Oltchim si Rafo.

„Exista acum o dorinta a Ministerului Econo­miei de a da ajutor de stat catre Oltchim si Rafo. Credem ca acest stimul care se poate da prin garantiile de stat poate crea o premisa ex­trem de favorabila secto­rului petrochimiei. Fara acest stimul ma tem ca nu putem rezolva resuscita­rea petrochimiei. Din pri­mele discutii cu Consiliul Concurentei incercam sa corectam impulsul initial al Ministerului Economiei si al celor doua companii si sa luam in calcul prin­cipiile europene de acor­da­re a ajutorului de stat“, a afirmat Videanu.

Com­pania de stat Olt­chim a solicitat o garantie de stat pentru un credit total de 500 de milioane de euro. Acesti bani vor fi utilizati pentru achizitia petrochimiei de la rafi­naria Arpechim Pitesti, detinuta de Petrom, si pentru retehnologizare. Rafo, companie detinuta de omul de afaceri Iakov Goldovskiy, intentioneaza sa contracteze un credit de 330 de milioane de euro pentru transformarea unitatii de la Onesti intr-un complex petrochimic. Statul poarte acorda garantii pana la 80% din credit.

Videanu sustine ca sistemul garantiilor de stat este printre putinele metode de a salva industrii importante din economie. In plus, spune acesta, bancile sunt reticente in acordarea creditelor, fapt ce ingreuneaza si mai mult situatia economica a companiilor din industrie.

„Anul 2010 va fi dificil din punctul de vedere al finantarii companiilor in Romania. Avem o tara subindatorata si o economie slab creditata. Trebuie discutat de ce bancile comerciale au retinere in a finanta economia romaneasca“, a spus Videanu. El sustine ca ponderea garan­tiilor de stat neperformante este de 1%-2% si ca Romania isi poate permite riscul sa suporte un nivel de pana la 10% al acestor garantii.