În vremuri grele, arta arată şi mai bine, dacă ne uităm la cifre: între 2010 şi2011 , piaţa de artă din România a crescut de la 8,3 milioane euro la aproape14 milioane. În 2012, este văzută şi mai încrezător de experţii financiari, ca una dintre categoriile de active dele mai profitabile. 

Piaţa de artă reprezintă ma­rea excepţie a economiei de criză. Pare nu numai neafectată de recesiune, ba chiar prosperă, în ciuda prăbuşirii sau deprecierii celor mai multe pieţe investiţionale. Se vor­beşte chiar despre o deconectare a pieţei de artă de la restul economiei, dacă avem în vedere că piaţa internaţională a crescut, în 2011 , cu 7% faţă de anul precedent, până la valoarea de 36,4 miliarde euro.

La rândul ei, piaţa românească, mai tânără şi emergentă, a cunoscut, în aceeaşi perioadă, aproape o dublare a valorii şi un randament mediu de 27,43%, conform datelor care ne-au fost puse la dispoziţie de Artmark, cea mai im­portantă casă de licitație de pe piaţa locală, cu o acoperire de 77% din totalul aceste­ia. Iată de ce arta este văzută încrezător de către experţii financiari ca una dintre categoriile de active cele mai profitabile şi în 2012. 
 

Citeste articolul integral aici