Click aici pentru a vedea filmul

Din ciclul „politicienii fac lucruri trasnite” si pentru a sublinia atitudinea de baroni locali, liderii portocalii de Dambovita au facut un DVD intitulat „Targovistea noastra” pe care au cheltuit in jur de 45.000 de euro. Filmul face referire la anii 1968-1989, ca si cum orasul ar fi fost fara trecut pana la Nicolae Ceausescu si parca totul s-ar fi terminat odata cu moartea acestuia.Singurul lucru notabil care s-a petrecut dupa 1989 in Targoviste, potrivit realizatorilor acestui DVD, este ca au fost alesi presedinte de Consiliu Judetean Dambovita si primar la Targoviste cei doi reprezentanti PD-L.

Cum au ajuns presedintele CJD Florin Popescu si primarul Gabriel Bori­ga personaje de poveste in DVD-ul acordat prin incredintare directa firmei Ola Sport Management din Urziceni? Nu a fost foarte simplu pentru ca celor doi politicieni aproape le-au dat lacrimile povestind de epoca in care au fost facuti pionieri. Mai grav este ca cei doi nici nu realizeaza gravitatea acestui material documentar distribuit intr-o mie de exemplare la ambasade, orasele infratite, directori de firme si oameni de cultura care asteptau altceva de la prezentarea municipiului Targoviste.
 
Materialul este o ofensa si la zecile de martiri ai Revo­lutiei din 1989, mai ales ca municipiul Targoviste a fost declarat, prin lege, oras martir. In opinia presedintelui CJ Dam­bovita „s-au strecurat cateva greseli, dar numai cine nu munceste nu greseste si pana la urma asta face parte din istoria orasului”. Pe langa asta, prezentarea se refera strict la anii de dictatura comu­nista fara a tine cont cu adevarat de valorile istorice ale localitatii care a fost resedinta domneasca si capitala intre anii 1396 si 1714, avand mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic politico-militar si cultural-artistic al Tarii Romanesti, dar mai ales de prezentarea ofertei culturale si economice din prezent. Cum nu ar fi fost de ajuns, burtierele celor inter­vievati au jucat o festa realizatorilor DVD-ului, astfel ca marele realizator TV Alexandru Stark este mentionat ca fiind poetul Constantin Manolescu.


Finul presedintelui cu dedicatie


Primarul Gabriel Boriga, finul prese­dintelui PD-L, a finantat DVD-ul docu­mentar pe bani publici intr-o prezentare originala a comunismului. „Va spun bun gasit, cu speranta ca aceasta prezentare va constitui pentru dumneavoastra, stimati targovisteni, un bun prilej sa parcurgeti etapa cu etapa istoria acestor locuri. Este un material cu caracter enciclopedic ce va ilustra istoria vechii cetati de scaun a Tarii Romanesti, o lucrare care va transpune Targovistea de la alb-negru la color, avand in vedere ca Targovistea este un oras bogat in istoria trecuta, dar si unul dintre cele mai vechi centre de cultura. Fiecare dintre noi, oamenii acestor locuri, trebuie sa trans­mitem ca Targovistea va ramane mereu deschis iubitorilor de istorie si frumos, redimensionandu-si cu fiecare pas valentele si potentialul turistic. Veti vedea ca obiectivele turistice ii certifica statutul de capitala medievala, martu­rie stand Curtea Domneasca, strajuita de emblematicul Turn al Chindiei si de memoria celui care l-a edificat, Vlad Tepes Dracula. Inchei prin a va spune ca aceasta lucrare este bine-venita atat timp cat ne proiecteaza in constiinta ima­gi­nile impresionante ale monu­mentelor care au dat nastere multor tiparituri ce au prefatat evolutia Targo­vistei de-a lungul anilor. Tocmai de aceea va marturisesc ca am avut sen­timentul ca este un privilegiu sa cresc si sa traiesc in acest taram, nu al legen­delor, ci al fap­telor care au dat nastere legendelor”, explica in prembulul aces­tui docu­mentar Gabriel Boriga. 

Am judetul meu. Sunt pionier!


Nasul primarului Gabriel Boriga, care a finantat DVD-ul cu pricina, se afla si el la loc de cinste in acest documentar si ne introduce in tematica… „prezentare din perioada interbelica…”, desi e clar ca face o confuzie intre cele doua razboaie mondiale si Revolutia din 1989. Toate obiectivele culturale ale Targovistei palesc rostite de presedintele CJD, Florin Popescu, care evoca plimbarile prin centru si iesirile la cinematografe.

„Vreau sa cred ca acei care nu mai sunt la prima tinerete vor primi cu anumita nostalgie acest CD cu imaginile cu Targovistea veche, cu Targovistea din perioada interbelica, iar cei care sunt ceva mai tineri si nu au apucat acele vremuri vor primi cu curiozitate aceste imagini. In fond este vorba de istoria orasului nostru, a tuturor celor 100.000 de targovisteni care traim, muncim sau am copilarit aici. In primul rand imi aduc aminte de centrul vechi, acolo era o adevarata promenada, toata lumea venea pe centrul vechi, era si o terasa erau si cinematografe, era, cum sa spun…, intr-adevar centrul de greutate al Targovistei. Un lucru frumos pentru mine a fost si cand m-a facut pionier la Curtea Domneasca, ma leaga de Curtea Dom­neasca si aceasta amintire si altele, Turnul Chindiei este viu in memoria targo­vistenilor.” 

Portretele baronilor


Primarul Gabriel Boriga nu este doar finul presedintelui Consiliului Judetean Dambovita si presedinte al PD-L de Dam­bovita, Florin Popescu, ba a fost si angajatul acestuia la firma Biandra Trading in functia de director. Din contractul cu Biandra Trading, numai in anul 2008 Gabriel Boriga arata ca a castigat 10.000 de lei, iar prin calitatea de presedinte al echipei de baschet a mai incasat 200 de lei.

In alta ordine de idei Florin Popescu este actionar la doua societati comerciale - Laminorul SA si Biandra Trading SRL - , iar de un an a renuntat la societatea Procor SA prin care derula contracte cu primariile din judet, dar si cu institutia la care este presedinte.