FIFA a anuntat ca bugetul alocat premiilor destinate echipelor par­ticipante la editia cu numarul XIX a Cupei Mondiale a crescut fata de Germania 2006 cu 60%. Astfel, nu mai putin de 335 de milioane de euro vor fi impartite celor 32 de federatii nationale ale caror „team-uri” reprezentative s-au calificat la Turneul final din Africa de Sud. Romania rateaza cel de-al treilea Mondial consecutiv, ceea ce inseamna un minus in vistieria FRF de aproximativ 6 milioane de euro, bani pe care i-ar fi incasat chiar si daca n-ar fi trecut de faza grupelor.

In urma cu patru ani, in Germania, s-au avansat pentru prima oara sume importante pentru echipele care vor ajunge in fazele superioare ale com­petitiei. Finalista, Franta, a incasat de la FIFA 14,5 milioane de euro, in vreme ce Italia, campioana mondiala, s-a ales cu aproape 16 milioane de euro, fara a socoti aici si alte premii oferite de sponsori sau provenite din drepturi TV etc.

Pentru Campionatul Mondial din Africa de Sud, competitie ce va debuta la 11 iunie, fondul de premiere asigurat de FIFA s-a marit substantial, astfel ca numai „simpla“ calificare in semifinale va insemna 22 de milioane de euro pentru fiecare echipa. Mai mult, si sumele oferite echipelor de club care dau jucatori la echipa nationala au fost marite, lucru confirmat de secretarul general al FIFA, Jerome Valcke: „Fiecare club care va trimite fotbalisti la Turneul final  va primi 1.600 de dolari pe zi pentru fiecare jucator. Plata acestor bani va incepe cu 15 zile inainte de startul turneului, pentru meciurile din faza grupelor, si va fi completata in ziua urmatoare incheierii participarii jucatorului la competitie”. Astfel, nu mai putin de 40 de milioane de dolari vor reveni si cluburilor.

Tricolorii stau la TV, FRF pierde milioane bune


Federatia Romana de Fotbal este un exemplu negativ in ceea ce priveste calificarea echipei reprezentative la turneele finale de CM. Ultima astfel de performanta s-a consumat in 1998, forul condus cu atata dibacie de Mircea Sandu pierzand ocazia de a incasa  aproape 15 milioane de euro (4 mil. euro in 2002, 4,5 mil. euro in 2006 si 6 mil. euro in 2010).  Dar tricolorii s-au obisnuit deja sa priveasca pe micul ecran reuniunea fotbalistica mondiala.

Absenta Romaniei de la Turneul final inseamna pierderi in mai multe sectoare ale mediului de afaceri, cifre greu de cuantificat, in special pe timp de criza. Exemplul cel mai elocvent il reprezinta agentiile de turism care nu au fost prea solicitate de romanii doritori de Africa de Sud, precum si producatorii de bere autohtoni, care pe timpul Europenelor din Elvetia si Austria au avut un plus de 20% la cifra vanzarilor.

Despre Mondialul african...


 •  Este cel dintai turneu final gazduit de continentul african si se va disputa intre 11 iunie si 11 iulie 2010
 • 12,5 mld. euro s-au cheltuit pentru CM, din care 8 mld. euro pentru infrastructura
 • 2,5 mld. euro a costat renovarea a cinci stadioane si constructia altor cinci
 • Forul mondial va incasa aproximativ 3 mld. euro din drepturile TV
 • 500 mil. sticle de bere la 0,5 l, in valoare de peste 250 mil. euro se asteapta producatorii de bere sa vanda in timpul Campionatului Mondial
 • FIFA a pus in vanzare 3 mil. bilete, cu costuri intre 20 si 1.000 de euro, din care au fost vandute 2,5 milioane
 • Pana acum, cinci din totalul de 64 de partide programate sunt pe „sold-out”: meciul de deschidere - Afr. de Sud-Mexic, meciul Brazilia - Portugalia (grupe), cele doua semifinale si finala
 • Mascota intrecerii este Zakumi, un leopard cu parul verde
 • 65.000 de locuri de cazare in hoteluri au fost anulate de la inceputul anului
 • 25 de partide vor fi transmise 3D in cateva tari, nu si in Romania
 • Este primul turneu final la care participa toate fostele campioane mondiale
 • Este primul Mondial la care sunt prezente ambele Corei, de Nord si de Sud
 • Adidas a lansat cea mai usoara gheata de fotbal produsa vreodata de aceasta marca, in greutate de 165 de grame, Lionel Messi fiind primul jucator din lume care o va purta, la CM 2010
 • Cel mai bine platit selectioner este Fabio Capelo (Anglia), salariu anual - 8,8 mil. euro