Peng Liyuan, soţia viitorului preşedinte al Chinei Xi Jinping, este o fostă cântăreaţă cunoscută de public, mult diferită de precedentele Prime Doamne ale acestei ţări, având potenţialul de a schimba unele aspecte ale vieţii politice, relatează The Independent în editia sa online. 


Cunoscută de sute de milioane de chinezi graţie carierei ei de cântăreaţă de muzică folk, popularitatea lui Peng Liyuan a depăşit-o multă vreme pe cea a soţului ei, Xi Jinping, viitorul preşedinte al Chinei, acesta putând fi unul dintre motivele pentru care a fost ţinută în umbră.

Peng, în vârstă de 49 de ani, membru civil al trupei muzicale a armatei şi angajat umanitar, nu este o Primă Doamnă tipică pentru China. "Dacă ar fi în Occident, s-ar putea spune că (Peng) are cerinţele necesare pentru a fi o soţie de lider: frumuseţe, prezenţă scenică, aprobarea publicului", a declarat un membru al partidului pentru Washington Post. "Dar lucrurile sunt diferite în China".

În timp ce lucrările congresului Partidului Comunist Chinez sunt în plină desfăşurare, comunitatea internaţională a remarcat rapid că doar câteva femei fac parte din elita politică a Chinei. În acest context, au fost unele persoane care au sugerat că Peng ar putea fi femeia care să schimbe această stare de fapt.

Lin Chong-pin, profesor de afaceri internaţionale la Universitatea Tamkang din Taiwan, a declarat pentru postul de televiziune Focus Taiwan că faptul de a avea o soţie "deşteaptă şi frumoasă" îi conferă lui Xi un avantaj pe care predecesorii săi nu l-au avut. Cu toate acestea, dacă Peng va încerca să schimbe rolul de Primă Doamnă, nu va fi uşor. De la excesele din epoca Mao Zedong, Partidul Comunist a încercat să se distanţeze de cultul personalităţii, atenţia fiind concentrată pe Partid ca entitate unită.