S-au anuntat primele bilanturi pri­vind prapadul care s-a abatut asupra ju­de­telor Iasi si Suceava, iar sumele de­pa­sesc cele 59 mil. euro avansate de Mi­ni- sterul Dezvoltarii Regionale ca fiind total general pentru toate zonele afectate pana la 6 iulie.  Nota de plata lasata in urma de viiturile care au venit peste noapte este impresionanta, la fel ca si drama celor care si-au vazut spulberate gospodariile. La doua saptamani de la declansarea potopului, Prefectura Iasi a reusit sa dea publicitatii un prim raport al pagubelor produse la nivelul in­tre­gului judet, care se ridica la 27 mil. euro.

Cele mai mari pagube, de aproximativ 49 de milioane de lei, se inregistreaza la constructiile hidrotehnice (diguri), la care se adauga case, drumuri, poduri si podete, retele de canalizare etc. In Suceava insa, viitura a produs pagube de trei ori mai costisitoare decat la Iasi. Autoritatile moldovene au initiat un proiect de act normativ prin ca­re solicita fonduri pentru refacerea dru­mu­rilor judetene si comunale distruse sau avariate grav in urma inundatiilor din pe­ri­oada 28 iunie-4 iulie 2010.

Po­trivit CJ Su­ceava, s-au provocat pagube de 65 mil. eu­ro, constand in distrugerea sau avarierea grava a caselor, a dru­murilor, a cailor fe­rate si a altor utilitati, a zeci de hectare de trenuri agricole. Au fost afectate de viituri 90 dintre cele 114 localitati ale judetului, doar pagubele la case ridicandu-se la aproxi­mativ 2 mil. euro. Rezulta ca nu­mai in Iasi si Suceava costurile se apropie de suta de milioane de euro, cu 50% mai mult fata de „devizul“ oficial prezentat de ministrul Udrea la finele saptamanii trecute!