Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat joi că va face o plângere penală împotriva primului-ministru Victor Ponta, în contextul acuzaţiilor pe care le-a adus privind o solicitare a sa de renovare a Vilei Dante.


'Este o minciună la fel ca cea cu copilul lovit din campania din 2009. Un fals. Eu nu am cerut nicio vilă, mai ales că aflu despre această vilă ca din 2010 s-a început lucrul la ea. Păi, abia fusesem reales. Cine îşi fixează o vilă pentru 2014 în 2010, când nu ştie ce Guvern va fi?', a afirmat Băsescu, potrivit Realitatea Tv, întrebat despre afirmaţiile premierului privind renovarea Vilei Dante.

El a mai spus că este foarte confortabilă reşedinţa de care beneficiază în prezent, iar afirmaţiile lui Ponta s-au dorit a fi 'o lovitură de imagine'. 'Vă asigur că Victor Ponta va trebui să răspundă în faţa legii pentru că îi voi face o plângere penală. Nu-i corect! Şi disputa politică are nişte limite, iar eu cred că aici a depăşit limita disputei politice prin minciună', a completat Băsescu.

Cât priveşte referirile lui Ponta la o persoană din Serviciul de Protecţie şi Pază care i-ar fi oferit informaţii referitoare la solicitarea de renovare a Vilei Dante, Băsescu a precizat că este o minciună. 'Hai să ne înţelegem foarte bine. Când spui cineva din SPP, trebuie să fii foarte laş. Trebuia să spună numele şi prenumele aceluia din SPP. (...) Cred că Ponta minte şi când spune că cineva din SPP i-a spus aşa ceva, pentru că SPP-ul nu se ocupă de intoxicări', a conchis preşedintele suspendat.

Premierul Victor Ponta i-a invitat miercuri pe ziarişti să viziteze Vila Dante, aparţinând Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, renovată, după cum a susţinut şeful Executivului, la solicitarea preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Guvernul a solicitat RA-APPS informaţii privind investiţiile efectuate la Vila Lac 3 şi la Casa Dante.

'Cheltuielile cu utilităţile şi prestările de servicii aferente imobilului, efectuate în perioada mai 2005 - până în prezent, sunt în sumă de 1,3 milioane lei. Acestea includ: internet, telefonie, întreţinere centrală termică, energie electrică, gaze, salubritate, apă, cheltuieli cu personalul', este menţionat în răspunsul RA-APPS.

De asemenea, în răspunsul formulat de RA-APPS, la solicitarea Guvernului, privind cheltuielile efectuate pentru renovarea imobilului din cartierul Primăverii se mai arată că 'în perioada mai 2011 - aprilie 2012, Casa Dante a fost supusă unor reparaţii capitale (consolidare, modernizare, achiziţii mobilier). Începând cu aprilie 2012, folosinţa Casei Dante a fost coordonată de către SPP'. Investiţiile derulate la Casa Dante au fost efectuate în perioada 2005 - 2012 şi au însumat, conform RA-APPS, aproximativ trei milioane lei.