Dupa un an si jumatate de criza imobiliara, in Romania exista numeroase proprietati scoase la vanzare pentru un pret format din sapte cifre. Interesul pentru astfel de proprietati se mentine insa la cote inalte, in pofida crizei economice din tara, marturie fiind numarul afi­sarilor pe care il inregistreaza aceste pro­prietati. Totusi, potrivit portalului imobilare.ro, cel care a realizat topul celor mai scumpe pro­prietati de vanzare din tara, de cele mai multe ori este vorba doar de o simpla curiozitate. Cu toate acestea, putinii cumparatori care dispun de sumele necesare pot face afaceri bune in perioada de criza, marjele de negociere fiind de multe ori consi­derabile, precizeaza autorii topului.

In Bucuresti, imobilele istorice sunt la mare pret, pe primele locuri figurand cladiri aflate in patrimoniul arhitectural. Astfel, primul in clasamentul celor mai scumpe imobile din Capitala este o vila cu 37 de camere, al carei pret este de 6,999 milioane de euro. Imobilul din Piata Romana este construit in 1900, in stil baroc, fiind complet consolidat, restaurat, extins si modernizat in anul 1955. Pe locul 2 se afla tot o vila din Piata Romana, de 800 mp, fost sediu de ambasada. Cladirea este scoasa la vanzare pentru suma de 6,99 milioane de euro. Locul 3 ii revine unei vile impunatoare din zona Universitate, al carei pret de strigare este de sase milioane de euro.

Imobile costisitoare si la Constanta


Chiar daca diferenta fata de Capitala este considerabila, in Constanta se afla cea mai scumpa proprietate scoasa la vanzare in provincie. Locul intai este ocupat aici de o vila din zona Peninsula. Vila si-a pastrat pretul de 2,8 milioane de euro, desi se afla pe piata de aproximativ un an. Construita in stil neoclasic, unicitatea ei consta in faptul ca are patru fatade armonizate perfect, in 1936 in aceasta cladire aflandu-se sediul local al Bancii Romanesti.
In Cluj-Napoca, vilele noi sunt mai scumpe decat cele istorice.

Aici, imobilul cu cel mai mare pret solicitat este o vila construita in 2002 in zona Grigorescu, cu o suprafata utila de 850 mp, pretul cerut de vanzator fiind de 2,2 milioane de euro. In Timisoara, cel mai scump imobil de vanzare costa 2,5 milioane de euro. Situat central, imobilul are o suprafata de 504 mp, o curte de 1.210 mp si noua camere. In Brasov sunt doua imobile care impart palmaresul celor mai scumpe proprietati. Primul este un complex format din sapte apartamente care pot fi amenajate individual. Pretul cerut de proprietar este 2,4 milioane de euro. Pentru aceeasi suma, poate fi achizitionata o vila noua cu 10 camere din Poiana Brasov.