Ai o firma si iti doresti o cladire impozanta ca sediu de companie? Topul chiriilor pentru spatiile de birouri din centrele de afaceri din Bucuresti alcatuit de compania de consultanta imobiliara Esop sugereaza cateva optiuni pentru relocare sau chiar prima inchiriere.
 
Pe primul loc, in topul mentionat, in functie de pretul cel mai mare, conduce zona de centru-nord a Capitalei, cu o chirie medie de 14,23 euro/mp/lună, urmată pe locul doi de zona ultracentrală, cu o chirie medie de 13,17 euro/mp/lună și pe locul trei de zona de nord, cu o chirie medie de 11,74 euro/mp/lună. Locurile patru și cinci sunt foarte apropiate ca nivel al chiriei: zona de est, cu un nivel mediu de 10,30 euro/mp/lună, zona de vest, cu o chirie medie de 10,19 euro/mp/lună.

„Această analiză ia în calcul toate cele 430 de centre de afaceri din București, cuprinse în baza de date a Esop (...) Chiriile de prezentare comportă o marjă de negociere cuprinsă între 8 și 17%, în funcție de amplasament, calitatea imobilului și mărimea suprafeței solicitate”, declară Alexandru Petrescu, manager al companiei Esop Consulting.


Cele mai ieftine chirii din clădiri de afaceri se găsesc în Sud, în zone precum 13 Septembrie, Budapesta, Coșbuc, Maria Rosetti, Timpuri Noi, Drumul Sării, Berceni, Tineretului, Olteniței, Calea Văcărești, Mărășești, Calea Rahovei.

Diferența între nivelul celor mai ieftine spații de birouri din centre de afaceri, din Sud și al celor mai exclusiviste, din Centru –Nord este de circa 42,5%. Astfel, dacă o chirie medie în zona de sud este de 8,19 euro/mp/lună, în centru-nord chiria medie este de 14,23 euro/mp/lună.


Nordul mai ieftin

Dacă în centrele de afaceri, chiria medie din Nord (din zone precum Pipera, Băneasa, Aerogării, Bucureștii Noi, Chitila, Sisești, Lacul Tei, Otopeni) se află pe locul trei în clasament, în cazul vilelor chiria medie este pe ultimul loc, adică al șaselea și ca urmare este și cea mai accesibilă.

“Preferințele clienților pentru anumite zone și anumite tipuri de imobile sunt cele care influențează și chiriile de prezentare. În Centru-Nord și Nord se caută spații în business center, iar în Ultracentral în vile istorice. De exemplu, în ultimii cinci-șase ani, zona de centru-nord a fost căutată de mulți chiriași care își doreau cu precădere spații de birouri în clădiri noi, așa că și chiria medie de prezentare pentru acest segment imobiliar s-a menținut ridicată (14,23 euro/mp/lună). Chiar și mai sus, în zona de nord, chiria medie la centrele de afaceri noi se păstrează la un nivel crescut, de 11,74 euro/mp/lună. În schimb vilele sunt mai puțin căutate în Nord, așa că nivelul chiriei medii pe acest segment este de doar 7,41 euro/mp/lună, mai puțin chiar decât în Sud. Cele mai scumpe vile sunt cele din zona ultracentrală”, explică Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting.

ÎMPĂRȚIREA CAPITALEI PE ZONE UNDE EXISTĂ IMOBILE DE ÎNCHIRIAT

CENTRU NORD: Victoriei, Arcul de Triumf, Kiseleff, Aviatorilor, Charles de Gaulle, Nordului, Ștefan cel Mare, Domenii, Floreasca, Herăstrău, Cașin, Dorobanți, Barbu Văcărescu, Piața Presei Libere, Mihalache și Primăverii

ULTRACENTRAL: Unirii, Universității, Dacia, Romană, Rosetti, Eminescu, Calea Victoriei, Icoanei și Batiștei

NORD: Pipera, Băneasa, Aerogării, Bucureștii Noi, Chitila, Sisești, Lacul Tei, Otopeni

EST: Moșilor, Ferdinand, Mântuleasa, Calea Calarașilor, Iancului, Mihai Bravu, Vitan, Foișorul de Foc, Basarabia, Calea Văcăresti, Mihai Bravu, Obor, Pache Protopopescu, Rosetti, Vasile Lascăr, Alba Iulia, Camil Ressu, Colentina, Muncii

VEST: Cotroceni, Știrbei Voda, Cișmigiu, Plevnei, Mircea Vulcănescu, Gara de Nord, Grozăvești,Militari, București-Pitești, Crângași, Drumul Taberei, Gara de Nord, Giulești, Izvor, Lujerului, Prelungirea Ghencea, Răzoare

SUD: 13 Septembrie, Budapesta, Coșbuc, Maria Rosetti, Timpuri Noi, Drumul Sării, Berceni, Tineretului, Olteniței, Calea Văcărești, Mărășești, Calea Rahovei