Mai multe spitale poseda pivnite unde fermenteaza vinuri de calitate. Un produs din vanzarea caruia institutiile isi sporesc in mod considerabil bugetele.


Vinul face bine spitalelor. Celor care detin un patrimoniu viticol, ce le aduce anul venituri de mii, chiar milioane de euro. Un astfel de exemplu este grupul spitalicesc din Beaune (220 de paturi in centru de tratament si 264 in patru case de batrani), care isi vinde productia de vinuri realizate din cele mai alese soiuri de struguri de Bourgogne, Batard-Montrachet, Mazis-Chambertin, Corton, Pommard, Meursault si Echezaux la licitatie.

O afacere care aduce anual intre 2 si 5 milioane de euro. Anul acesta a fost atins chiar un record, de 5,2 milioane de euro. Banii sunt folositi pentru modernizarea centrului, pentru achizitia de apartura medicale performanta.

Alt exemplu: Spitalul universitar din Strasbourg, cu cele 2.423 de paturi ale sale. In 1990, institutia a semnat o conventie cu viticultorii alsacieni. Producatorii s-au angajat sa depuna o parte de recolta pentru vinificatie in cele 50 de butoaie de stejar aflate in pivnita istorica a spitalului.

Recent renovata, aceasta pivnita, de renume mondial, a adapostit, incepand din 1472, cele mai vechi vinuri din lume. Butoaiele, care au o capacitate totala de 2.400 de hectolitri, ocupa un spatiu de 300 metri patrati.

„Fiecare producator recupereaza integral vinul sau, cu exceptia unui mic procent, destinat spitalului sub forma de contributie in natura la chirie. O practica folosita de secole”, explica spitalul. Sticlele care raman sunt vandute la licitatie, pe etichete fiind mentionata calitatea. Beneficiile realizate de magazinul de desfacere situat chiar in interiorul pivnitei, sunt folosite pentru spital.