Zeci de manifestanti au patruns astazi in sediul ambasadei Marii Britanii din Teheran, fara ca politia sa intervina. Drapelul britanic a fost coborat, fiind arborat cel iranian, transmit agentiile internationale de presa.

Manifestantii, care au protestat fata de sanctiunile decise de Londra impotriva Iranului din cauza ambitiilor sale nucleare, au escaladat gardul din jurul ambasadei si, inainte de a patrunde in cladire si de a arunca diferite obiecte din interior, au spart geamurile si usile, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.

Fortele de orfine care protejau ambasada nu au intervenit pentru a impiedica acest atac, produs in timp ce sute de manifestanti, prezentati drept studenti de televiziunea mentionata, s-au adunat in fata misiunii diplomatice pentru a cere inchiderea ei si expulzarea imediata a ambasadorului.

Duminica, parlamentul iranian a votat o lege care reduce relatiilor diplomatice dintre cele doua tari si prevede expularea ambasadorului Marii Britanii in termen de doua saptamani. Aceasta decizie a fost adoptata ca raspuns la noile sanctiuni economice decise impotriva Iranului de Londra impreuna cu Statele Unite si Canada, dupa publicarea de catre Agentia internationala a energiei atomice a unui raport care confirma suspiciunile occidentale legate de activitatile demarate de Teheran in vederea fabricarii unei arme nucleare.