Virusul informatic Stuxnet care a atacat în urmă cu doi ani programul nuclear iranian a infectat la vremea respectivă şi reţeaua de calculatoare a companiei petroliere Chevron, a afirmat joi o purtătoare de cuvânt a firmei americane, confirmând informaţii publicate de cotidianul Wall Street Journal, scrie AFP.


'În urmă cu doi, sistemul nostru de securitate a identificat virusul Stuxnet. Am acţionat imediat în faţa acestei probleme, fără să apară vreun incident' informatic, a comentat purtătoarea de cuvânt.

Virusul a lovit masiv, în toamna lui 2010, programul nuclear iranian, afectând funcţionarea centrifugelor folosite pentru îmbogăţirea uraniului. Teheranul a acuzat Israelul şi Statele Unite că se află la originea acestui vierme.

Faptul că Stuxnet s-a infiltrat în sistemul informatic al Chevorn demonstrează că acest tip de atac cibernetic poate provoca victime colaterale, chiar în sectorul energetic al ţării suspectate că se află la originea invenţiei sale.

'Nu cred că guvernul american a realizat până la ce punct s-a propagat virusul', a comentat Mark Koelmel, un responsabil de la Chevron, pentru ediţia online de joi a publicaţiei menţionate. 'Cred că reversul medaliei la ceea ce au făcut este mai grav decât ce au reuşit să ducă la bun sfârşit', a adăugat el.