In Romania a avut loc un referendum pentru demiterea presedintelui. Posibil, rezultatul consultarii populare va fi invalidat din cauza absenteismului. Traian Basescu sustine ca romanii au respins „lovitura de stat”. Iar premierul Victor Ponta afirma ca presedintelui s-a pierdut legitimitatea, scrie Vocea Rusiei.


„Legitimitatea politica a presedintelui va slabi, evident”, citeaza The Wall Street Journal cuvintele adversarului politic al lui Traian Basescu, social-democratul Victor Ponta. Potrivit premierului, guvenul va continua realizarea proiectelor stabilite. In opinia lui, rezultatul referendumului a confirmat sustinerea acordata de electorat liniei angajata de guvern.

Potrivit Biroului Electoral Central al Romaniei, 87,6% dintre alegatorii s-au prezentat la urne, s-au pronuntat in favoarea demiterii presedintelui. Absenteismul are mai multe explicatii. Traian Basescu i-a indemnat pe simpatizantii sai sa boicoteze referendumul, punand, practic, opozitia, in fata unei misiuni imposibile: aceea de a depasi pragul de prezenta exclusiv pe seama mobilizarii electoratului sau.

Merita mentionat, ca respectivul prag pentru referendumul pentru demiterea presedintelui (peste 50%) a fost fixat de parlament inainte ca opozitia sa obtina majoritate parlamentara, iar tentativele ei de a anula aceasta prevedere s-a ciocnit de o reactie negativa dura din partea Uniunii Europene.

Sansele de demitere a presedintelui Basescu au primit o puternica lovitura din partea premierului Ungariei, Viktor Orban, care le-a cerut maghiarilor din Romania sa se alature boicotului.

Opozitia, comenteaza in continuare Vocea Rusiei, mai are o ultima sansa de a obtine validarea referendumului. O problema care este de competenta Curtii Constitutionale. Un demers in acest sens a fost deja demarat. Initiatorii lui afirma ca boicotarea referendumului este neconstitutionala, iar amestecul premierului ungar a incalcat procesul normal de libera exprimare.

Indiferent de rezulatul final, inca de pe acum se pot trage cateva concluzii legate de rezultatele politice ale referendumului. In primul rand, instabilitatea politica din Romania va continua. Societatea este puternic polarizata, iar tensiunea politica nu va slabi, fapt recunoscut de toate partile implicate in conflict.

A doua concluzie: Basescu va avea probleme cu legitimitatea politica. Chiar daca referendumul va fi invalidat, votul defavorabil presedintelui (86% pentru demitere si 12% impotriva) va restrange considerabil posibilitatile politice ale presedintelui.

In sfarsit, amestecul grosolan al politicienilor europeni in treburile interne ale Romaniei si sprijinul lor pentru presedintele Basescu, foarte impopular la el acasa, va contribui la dezvoltarea euroscepticismului, care a lipsit, practic, in societatea romaneasca pana la referendum, este de parere Vocea Rusiei. Este foarte clar ca aceasta criza politica va continua si se va adanci chiar.