Volksbank AG, care a picat luna trecuta testul european de stres, risca sa fie nationalizata dupa ce a anuntat, joi, ca nu va plati dividende, inclusiv pentru participatia de capital a statului, pentru al treilea an consecutiv, transmite Bloomberg.
 
"Din cauza situatiei economice dificile si a aplicarii strategiei companiei pentru 2015, plata dividendelor pentru actiuni si participatiile de capital nu poate avea loc in 2012, pentru anul financiar 2011", se arata intr-un comunicat al bancii.
 
Volksbank, care a primit un ajutor guvernamental de un miliard de euro in 2009, nu va plati dividende daca inregistreaza pierderi calculate dupa regulile austriece de raportare financiara.
 
Banca nu a mai platit dividende de cand a primit ajutorul guvernamental.
 
Statul austriac are dreptul sa primeasca actiuni la Volksbank, daca banca nu reuseste sa plateasca dividende in acest an, a declarat Harald Waiglein, purtator de cuvant al Ministerului de Finante.
 
"Vom evalua situatia si vor alege o solutie in avantajul contribuabililor", a aratat Waiglein.
 
Austria a nationalizat doua banci dupa prabusirea Lehman Brothers. Statul a fost nevoit sa preia Kommunalkredit Austria de la Volksbank si Dexia, in noiembrie 2008, si Hypo Alpe-Adria Bank International in decembrie 2009.
 
Volksbank avea ca obiectiv un profit net de peste 100 milioane de euro in acest an.
In trimestrul al doilea, Volksbank a avut pierderi de 31 milioane euro, dupa un profit de 7 milioane euro cu un an in urma, din cauza revizuirii in scadere a investitiilor financiare, mai ales a valorii obligatiunilor elene, potrivit raportului financiar semestrial.
 
In primele sase luni, banca a obtinut un profit net de un milion de euro, rezultatul fiind influentat negativ de investitiile financiare, inclusiv de provizioanele pentru detinerile de obligatiuni elene.
 
Provizioanele de risc au scazut in primul semestru cu 64 milioane euro fata de primul semestru din 2010, la 130 milioane euro, in pofida conditiilor economice dificile din unele regiuni din Europa Centrala si de Est.
 
Cea mai mare scadere a fost inregistrata pe segmentul de retail, datorata in primul rand diviziei de leasing si operatiunilor din Romania, potrivit raportului.
 
Profitul inainte de plata taxelor pe segmentul de retail a crescut cu 9 milioane euro fata de intervalul similar din 2010, la 30 milioane euro, sustinut in principal de scaderea provizioanelor la divizia de leasing si la cea din Romania.
Autoritatile austriece de reglementare monitorizeaza indreaproape Volksbank, dupa ce banca s-a aflat printre cele opt institutii de credit care nu au trecut testul de stres aplicat de UE institutiilor financiare europene.
 
Raportul Tier 1 al bancii, care masoara soliditatea financiara, a fost de 4,5%, sub nivelul minim de 5% impus de Autoritatea bancara Europeana.
 
"Am vorbit ieri (miercuri n.r.) cu reprezentantii Volksbank, care sunt convinsi ca masurile pe care le-am convenit vor fi continuate", a declarat Helmut Ettl, co-presedite al Autoritatii Austriece pentru Piete Financiare.
 
El a precizat ca reducerea activelor ponderate in functie de risc va duce la o structura mai buna a capitalului.