Constructorii auto Volkswagen (VW) si PSA Peugeot Citroen intentioneaza sa profite de marinimia Bancii Centrale Europene (BCE), care ofera institutiilor bancare credite pe trei ani, scrie Financial Times.


Companiile non-financiare nu pot participa la programul de refinantare pe termen lung (LTRO), initiat de BCE in decembrie anul trecut, dar producatorii auto pot face acest lucru prin intermediul structurilor lor financiare, care elibereaza credite auto si beneficiaza de licente bancare.

BCE ofera mijloacele sale la o dobanda de 1%. Potrivit datelor Bloomberg, Banque PSA (unitatea financiara a PSA Peugeot Citroen) a emis in ianuarie obligatiuni cu scadenta in iunie 2014 in valoare totala de 700 milioane euro. La inceputul acestei luni, VW a realizat 250 milioane euro din bonduri pe trei ani.

Dobanda scazuta aplicata de BCE justifica din punct de vedere economic participarea la LTRO in calitate de mijloc suplimentar pentru atragerea de fonduri, au declarat pentru FT responsabi al Volkswagen Financial Services. „Intotdeauna cautam posibiltati avantajoase care sa ne ofere surse financiare suplimentare”, au completat ele, mentionand, totodata, ca VW nu a luat inca o decizie finala pe aceasta tema.

Banque PSA este in negocieri cu BCE. „Exista anumite conditii care trebuie indeplinite, garantii care trebuie asigurate”, au explicat surse ale companiei.

Contactati de FT, responsabili ai grupurilor Siemens si BMW au refuzat sa raspunda daca structurile lor financiare vor recurge la programul BCE. In ceea ce priveste Renault, fabricantul auto a dat de inteles ca va studia aceasta pista, dar numai in cazul in care intreprinderea se va confrunta cu dificultati de ordin financiar, ceea ce nu este cazul pentru moment.