Singurul, din istoria moderna, conflict armat intre China si India s-a incheiat la fel de brusc precum a inceput. La 20 octombrie 1962, in timpul unui atac, chinezii au tulburat linistea ghetarilor din Himalaya si au strapuns apararea trupelor indiene, prost pregatite si echipate.


Dar o zi mai tarziu, dupa o ofensiva in forta, China a anuntat incetarea focului si retragerea din nord-estul Indiei, pastrand insa controlul asupra regiunii Askai Chin. Au trecut, de atunci, 50 de ani, dar disputa teritoriala continua sa invenineze relatiile dintre cele doua puteri asiatice. Relatiile economice dintre China si India se dezvolta vertiginos. Volumul anual al schimburilor comerciale depaseste 70 de miliarde de dolari, cifra care, in trei ani, poate ajunge la 100 de miliarde.

Totusi, in pofida numeroaselor tratative, cele doua tari nu au gasit o solutie la disputa lor din cauza granitei comune cu o lungime de aproape 3.500 de kilometri. Acest teritoriu, practic o fasie de pamant muntos, ramane unul dintre cele mai militarizate din lume si genereaza tensiuni in dialogul dintre Beijing si New Delhi, scrie publicatia americana Time.

Asa cum liberalizarea economica din China nu a condus la deschiderea sistemului politic al tarii, intarirea legaturilor comerciale dintre India si China nu au creat, deocamdata, iesirea din impas. Poate e liniste la granita, dar tensiunea din ultimii ani s-a amplificat, pentru ca Beijing formuleaza pretentii care vizeaza aproape intreg statul Arunachal Pradesh, cucerit de chinezi in 1962.

China considera si numeste acest perimetru „Tibetul de Sud”, in timp ce India sporeste prezenta militara din nord-estul tarii, careia i-a acordat putina atentia o perioada lunga de timp. „Divergentele teritoriale dintre India si China sunt indisolubil legate de problema Tibetului si de mandria nationala, fapt care complica si mai mult lucrurile”, estimeaza Zgang Hua, expert in relatii chino-indiene de la Universitatea din Beijing. „Cand doua tari se cearta, ele nu pot da dovada de obiectivitate si o judecata rationala fata de partenerul de discutii”, spune specialistul.

Prin urmare, daca prin absurd am presupune ca intre China si India ar izbucni un nou razboi, deznodamantul va depinde de un singur factor cheie: capacitatea Indiei de a rezista la o noua lovitura si de a replica pe masura, cu un atac zdrobitor, afirma Time.