Se apropie lansarea pe marele ecrane, la 23 octombrie, a noului film din seria James Bond. Si de aceasta data, mult indragitul erou va arata impecabil, va salva viata unei frumoase femei, ii va nimici pe dusmani si va distrage atentia generala de la problemele lumii. Astfel, crizele economice, conflictul din Siria si topirea ghetarilor vesnici vor pali in fata zambetului lui Daniel Craig.


Pentru cei care nu nutresc o simpatie deosebita pentru Craig, filmul ofera diferite gadjeturi (masini, iahturi, arme si bombe), femei si o vestimentatie de mare lux. Toti vorbesc despre costumele lui Bond (un cadou de la Tom Ford), despre ceasul lui (un Omega), autoturismul lui (Aston Martin DB85, daca este sa dam crezare reclamei), geanta lui blindata (firma Tumi).

Ce spun insa specialistii despre stilul Bond? „In realitate, Bond este un personaj literar mult mai morocanos, mai intunecat si mai dur decat este el imaginat pe marile ecrane. In carti, acest lucru isi gaseste reflectarea in hainele imbracate”, spune Ben Macintyre, autorul cartii For Your Eyes Only: Ian Flaming and James Bond. „Intotdeauna el a purtat albastru inchis, alb si negru – culori care tradeaza o melancolie interioara”, explica el

In interpretarea lui Sean Connery, Bond a fost imbracat de Anthony Sinclair. „Se considera ca Bond Connery a arata cel mai bine din punctul de vedere al hainelor”, precizeaza, la randul sau, Bronwyn Cosgrave, istoric al modei. Sinclair, mentioneaza el, a imprumutat modelul deja existent al costului Conduit, adaptandu-l la figura lui Connery. „Costumul avea deja o croiala destul de atletica, pentru ca multi dintre clientii lui Sinclair erau ofiteri al Garzii Regale”, precizeaza Cosgrave.

Experta este de parere ca primele scene ale filmelor despre James Bond determina stilul si personalitatea agentului 007, care ramane cu spectatorii pana la sfarsitul peliculei. „Am fost mereu convinsa ca prima scena seamana, oarecum, cu primul model care apare pe podiumul de prezentare a unei colectii de moda. Ea este cea care da tonul”. Cosgrave aminteste, in acest sens, saltul lui Pierce Brosnan de pe dig in prima scena din Golden eye, cand purta un costum in stil militaro-sportiv. „Brosnan a fost ulitmul Bond care a abordat tinuta sport, in timp ce Timothy Dalton apare aproape exclusiv intr-o tinuta normala, cotidiana, neobisnuita pentru pentru Bond si aleasa de designerul care lucra si la serialul CSI Miami”.

Totusi, subliniaza Cosgrave, chiar daca Brosnan, imbracat la Brioni, a inaugurat epoca scenelor de actiune dinamice, el nu prea apare in costum de baie, care este o prerogativa a lui Daniel Craig. „Craig este singurul Bond care care si-a imbracat eroul in cardigan, conceput de Steve McQueen, ochelari negre si pantaloni kaki. In plus, Craig este actorul caruia ii sta bine bronzat si in smoking – un Bond extrem de provocator”, explica experta.

„Indiferent de haina purtata de James Bond, ea se transforma in aur”, constata Cosgrave. „Bond trebuie sa fie mereu inaintea timpului sau din punctul de vedere al costumului, sa fie intotdeauna la patru ace, iar alaturi trebuie sa fie intotdeauna o femeie uluitor de frumoasa si de interesanta”, noteaza Cosgrave, citata de Wall Street Journal.