Warrent Buffett este pregatit pentru „vanatoarea de elefanti”: pana la sfarsitul trimestrului doi, volumul de numerar cumulat de compania Berkshire Hathaway a atins cifra record de 40 de miliarde de dolari, in crestere cu 7,5%, fata de intervalul similar din 2011.


In perioada aprilie – iunie, Berkshire a vandut actiuni in valoare de 3,01 miliarde de dolari si a cheltuit 1,85 miliarde de dolari, ridicand, astfel, fondul de lichiditati la 40,7 miliarde de dolari, reiese din raportul financiar trimestrial al societatii fondata de Buffet. Omul de afaceri, unul dintre cei mai buni investitori ai lumii, a declarat in repetate randuri ca in fiecare an el cauta sa cumpere cate o companie buna. In mai, finantistul a recunoscut ca a gasit o astfel de activ, dar a refuzat sa intre in detalii, multumindu-se sa mentioneze ca tranzactia va costa in jur de 22 miliarde de dolari.

Anul trecut, Buffett a preluat cu 9 miliarde de dolari unul dintre cei mai mari producatori mondiali de lubrifianti, concernul Lubrizol. „Daca un <elefant> se plimba prin apropiere, Buffett va trage cu siguranta. El este pregatit pentru ceva cu totul grandios”, afirma Bloomberg, citand afirmatia lui Andrew Kilpatrick, biograful intreprinzatorului american. De aceasta data, spune Kilpatrick, achizitia va fi comparabila celei realizata in 2010, cand Berkshire a cumparat cu 26,5 miliarde de dolari societatea de cale ferata Burlington Northern Santa Fe.

In opinia lui Kilpatrick, este greu de crezut ca Buffet va cheltui 22 de miliarde de dolari pentru o simpla participatie la o companie. E adevarat, anul trecut, investitorul a cheltuit 10 miliarde de dolari pentru titluri IBM, devenind cel mai mare actiuni al grupului (5,5%).

„Arma pentru <elefant> este incarcata. Warren Buffett este pregatit pentru orice fel de achizitie, inclusiv preluarea 100% a unei mari companii. Asa cum se intampla intotdeauna, va fi o corporatie, pe care Buffett o considera subevaluata si competitiva pe termen lung si a carui activitate este pe intelesul lui”, crede, la randul lui, profesorul Universitatii Maryland, David Cass.