Agentiile participante la Targul de turism Winter Holiday, organizat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), de la Palatul Parlamentului, in perioada 7-10 octombrie, au pregatit pentru acest eveniment o serie de oferte speciale menite sa impulsioneze vanzarile pentru sezonul de iarna. Discounturile ajung pana la 10%-15% din pretul pachetelor de baza. Acelasi nivel de discount este oferit si pentru vacantele exotice.

Sunt promovate in special programele de inscrieri timpurii pentru vacantele in strainatate, in acest caz acordandu-se un discount cuprins intre 10% si 15%, precum si programele speciale interne cum sunt „Decada balneara”, „O saptamana la munte” si „O saptamana de refacere” sustinute de hotelierii romani. „La toate celelalte produse, care nu sunt deja la promotie, se ofera 5% reducere pentru plata integrala a pretului pachetului de servicii pe perioada targului”, declara reprezentantii Eximtur. In plus, sunt promovate si destinatiile exotice gen Republica Dominicana, Mexic, Cuba sau Mauritius, cu reduceri de 10%-15%, conditionate insa de plata integrala a pachetului de servicii cu cel putin 60 de zile inainte de data inceperii sejurului.


In Romania, preturi mai mici ca anul trecutMajoritatea hotelierilor romani, mai putin cei din Poiana Brasov, au redus tarifele pentru Sarbatori cu 5%-8% comparativ cu anul trecut, declara Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism (FPTR). „Acesta este nivelul de reducere a preturilor pe care si-l pot permite hotelierii in acest moment. TVA a crescut, utilitatile sunt mai scumpe, iar numarul de turisti s-a redus in actualul context economic nefavorabil“, spune oficialul FPTR, care apreciaza ca numarul turistilor ce vor alege sa petreaca Sarbatorile in alta parte decat acasa se va micsora fata de cel de anul trecut. Acelasi nivel de reducere a tarifelor se aplica si pentru anul 2011, declara Daniel Vasilescu.

Oferte in tara


  • Hotel de 4 stele in Predeal, de la 1.850 lei/persoana pentru un pachet ce include trei nopti de cazare, pensiune completa, acces la spa, cina festiva de Revelion.
  • Hotel de 3 stele in Baile Felix, tariful pentru un sejur de trei nopti este de  992 lei/ persoana, pe cand cel de sapte nopti costa 1.890,90 lei/persoana. Tariful cuprinde: cazare cu mic dejun inclus, masa in sistem fisa cont (30 lei /zi/persoana); acces la piscina, masa Revelion (230 de lei); masa Carnaval (100 de lei).
  • Hotel de 3 stele din Sinaia, tariful pentru un sejur de trei nopti, mic dejun si cina, inclusiv cea festiva, acces piscina si taxa de statiune totalizeaza 1.290 lei/persoana.


Cerere slaba pentru Sarbatorile de iarna


Sunt insa si unele agentii de turism mari care nu participa la acest targ, pe motiv ca potentialul recuperarii cheltuielilor cu participarea este mic. „Am constatat ca in ultimii doi ani tot mai putini romani isi iau vacanta de Revelion. Din cauza problemelor financiare, multi se orienteaza numai spre vacanta de vara. Oferta pentru Revelion este limitata in comparatie cu cea din vara, iar investitiile pentru partici­parea la targ nu sunt recuperate. Consideram ca Targul de turism din primavara este mult mai productiv si cheltuielile se amortizeaza in scurt timp”, declara Adriana Goicea, manager Prompt Service Travel. Pe de alta parte, unele agentii au anuntat organizarea, pe cont propriu, a primului targ de turism online, pe www.travelexpo.ro.

Ofensiva „vecinilor“ de la Vest


La editia din acest an se remarca si prezenta Oficiului de Turism al Austriei, tara devenita in ultimii ani destinatia de iarna numarul 1 pentru romani. Astfel, potrivit reprezen­tan­tilor Oficiului de Turism al Austriei, in sezonul rece 2009/2010 un numar de 140.000 de conationali si-au petrecut vacantele in tara lui Mozart. Pentru aceasta iarna insa, din cauza situatiei economice din Ro­mania, reprezentantii Oficiului se declara multumiti daca vor putea ajunge la acelasi numar de vizitatori romani inregistrat in sezonul rece anterior. Printre cei 11 expozanti ai standului Austriei se numara si ope­ra­torul aeronautic national austriac, care ofera bilete de avion la preturi de 59 de euro cu toate taxele incluse pentru ruta Otopeni-Viena-Otopeni. Si Ungaria se bucura de o re­pre­zen­tare consistenta la Winter Holiday. „Acordam reduceri de 10% pentru pachetele de toamna, pentru rezervarile de minimum trei nopti”, declara Viktor Kosztolanczi, Sales Manager al Rezidor Park Inn din Savar. Pretul unui pachet de servicii de trei nopti cazare, regim demipen­siune, la o unitate de 4 stele din Ungaria, dotata cu facilitati wellness, porneste de la 350 de euro de persoana de Revelion. Sunt incluse si accesul la zona de wellness, cat si la sala de fitness, seif, accesul la internet, programe pentru copii, cina festiva de Revelion. Hotelierii maghiari au pastrat acelasi nivel la tarife de anul trecut. In 2009, in structurile de cazare din Ungaria a fost inregistrat un numar de 204.000 de romani, potrivit Oficiului de Turism al Ungariei in Romania.


Tarife de Revelion


  • Hotel 4 stele cu dotari spa, Szeget - 940 lei/persoana in camera dubla. Pretul include doua nopti cazare, regim demipensiune, de Revelion seara festiva, acces la internet, acces in complexul spa si wellness.
  • Hotel de 3 stele Debrecen, 640 de lei/persoana. Sunt incluse cazarea cu demipensiune, intrarea libera la piscina termala si sauna.
Austria
  • Hotel 3 stele, in Kitzbuhel, de la 730 de euro de persoana, tarif in care sunt incluse sapte nopti cazare, doua mese pe zi, cina festiva de Revelion.
  • Hotel de 4 stele in Egipt, Sharm el Sheikh, pachetul costa de la  580 euro/persoana (pentru transport cu avionul, transferuri, sase nopti cazare cu demipensiune, asistenta turistica). Taxele de aeroport sunt de 95 euro/persoana.