Yahoo se debaraseaza de afacerile din Asia. Compania vinde o parte din participatia de 40% la cea mai mare firma de internet a Chinei, Alibaba, precum si 35% din atiunile Yahoo Japan.


Potrivit Wall Street Journal, in urma preconzatei tranzactii, Yahoo va ramane cu o participatie de 15% la Alibaba. Afacerea a fost evaluata la 11 miliarde de dolari. Potentialul cumparator este considerat Alibaba.

Alte 6 miliarde de dolari Yahoo poate obtine din vanzarea pachetului de 53% din actiuni pe care-l poseda la Yahoo Japan, cota care, scrie cotidianul american, va fi preluata de partenerul societatii americane la acest activ, Softbank. In total, Yahoo va pleca din Asia cu 17-18 miliarde de dolari.

Yahoo intentioneaza sa se concentreze pe afacerile sale din SUA si Europa. In ultimul timp, compania a cedat pozitii, pierzand in fata concurentului Google. Totusi, inainte ca ambele tranzactii asiatice sa demareze, dosarul va fi astazi analizat de consiliul de conducere al Yahoo. „Directorii vor sa afle mai multe detalii”, afirma Wall Street Journal citand surse proprii.

Yahoo a cumparat 40% din Alibaba in 2005 cu aproximativ 1 miliarde de dolari. Propunerea de rascumparare de catre societatea chineza a propriilor actiunia fost lansata in urma cu cateva luni, dar sansele de realizare au aparut numai dupa ce, in septembrie 2011, a fost demis directorul Yahoo, Carol Bartz, care s-a opus tranzactiei.

Operatiunea se va desfasura dupa o schema destul de complicata, pentru ca, spun sursele citate de Wall Street Journal, Alibaba si Softbank vor sa evite plata impozitelor pe venitul obtinut din aceasta investitie. Fiecare din cele doua companii vor crea structuri noi, unde vor fi virati banii. Abia dupa aceea Yahoo va proceda la un schimb de actiuni Alibaba si Softbank cu actiunile noilor companii.