Peste 3.000 de romi din toată ţara au venit, sâmbătă, la Costeşti, judeţul Vâlcea, pentru a sărbători Ziua Naţională a Romilor, o manifestare devenită tradiţie de peste două decenii de Sfânta Maria Mică, ce a început la Mănăstirea Bistriţa cu o slujbă religioasă.

Sărbătoarea a început la Mănăstirea Bistriţa cu o slujbă religioasă şi cu rugăciuni la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul pentru a le fi iertate păcatele, conform antena3.ro.

După rugăciunea şi slujba religioasă de la mănăstire, romii căldărari, argintari şi gaborii care sărbătoresc ziua de Sfânta Maria Mică au mers în poiana din Costeşti, judeţul Vâlcea, unde şi-au etalat bogăţiile: maşini de lux, salbe de aur, inele, ghiuluri şi lanţuri din metale preţioase, şi au întins o masă mare cu bucate alese: sarmăluţe, cârnaţi la ceaun, friptură la proţap, dar şi cu vin, ţuică şi fructe. La petrecere au sosit manelişti şi lăutari.

Mulţi dintre romi au venit încă de vineri seară şi au întins corturile, au încins grătarele şi au ascultat muzică, iar femeile care au gătit au realizat o expoziţie ad-hoc a bucatelor.

"Am gătit toată săptămâna şi acum mâncăm cu familia şi cu cei care vor să se aşeze la masa noastră. Oricine e binevenit la noi la ospăţ. Este sărbătoarea noastră la care venim de mult timp, părinţii noştrii veneau cu căruţa, noi acum venim cu maşina, deh, aşa e epoca acum!", a spus o femeie cu o salbă de aur la gât.

La sărbătoarea romilor ordinea este asigurată de 59 de poliţişti din Vâlcea, dar şi de 77 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea, precum şi de 46 de jandarmi de la Brigada Mobilă de Jandarmi Craiova.