Zona euro va cunoaste o recesiune economica in cursul acestui an, inregistrand un regres de 0,3% a Produsului sau Intern Brut, estimeaza Comisia europeana in ultimele sale previziuni.


De fapt, executivul UE a revizuit in scadere prognoza de crestere pentru tarile care folosesc moneda europeana comparativ cu previziunile din noiembrie, cand Comisia miza pe un avans de 0,5% pentru anul in curs. Ultima recesiune a Uniunii monetare dateaza din 2009, cu un recul extrem de pronuntat al activitatii, de 4,3%.

Aceasta neta revizuire isi gaseste explicatia in evolutia crezei datoriilor, care a afectat dur tarile din zona euro, a fragilizat pietele financiare si a condus la o incetinire a economiei reale.

Totusi, subliniaza Comisia in raportul publicat astazi, aceasta recesiune este moderata, pentru ca in a doua parte a anului se vor inmulti semnele stabilizarii si indicii care scot in evidenta usoare ameliorari.

In detaliu, opt state din zona euro vor fi in recesiune in 2012, printre care Italia (-1,3% din PIB) si Spania, puternic lovite de criza datoriilor, in timp ce Belgia (cu un recul de 0,1% din PIB in 2012) si Olanda (cu un regres de 0,9% din PIB) vor putea fi considerate drept tarile cele mai solide ale zonei euro si unele dintre cele mai bine notate.

In ceea ce priveste Grecia, Comisia europeana anticipeaza o recesiune mai pronuntata, cu o contractie de 4,4% din PIB, fata de scaderea de 2,8% pronosticata in toamna anului trecut. Prin urmare, 2012 va fi al cincilea an consecutiv de recesiune pentru Grecia, care a primit un nou plan de salvare de 237 miliarde de euro (130 miliarde programul de asistenta financiara si 107 miliarde euro sterse din datorie).

Pe fondul masurilor de austeritate si a reducerilor salariale in sectorul public si privat, Grecia se va confrunta anul acesta cu o incetinire a cererii interne.