1. Fa-ti o listă

Shopping-ul trebuie tratat cu seriozitate. De aceea, inainte de a merge la o noua sesiune de cumparaturi ar fi bine sa-ti faci o listă a produselor de care ai cu adevarat nevoie. Atunci cand esti in magazin nu te lasa tentat să cumperi un alt gel de dus sau lenjerie de pat la reduceri, urmeza-ți lista de cumparaturi, vei vedea ca salvezi bugetul tau de cheltuieli si pe tine de lucruri inutile.

2 . Mananca inainte de a merge la magazin

Statisticile arată că aproximativ 20% din cumparaturile inutile sunt cauzate de senzatia de ... foame. Fapt usor de înțeles - un om flămând tinde sa cumpere mai multe produse. Pentru a vă proteja de achiziții nedorite, beti cel puțin o ceașcă de ceai sau cafea inainte de a merge la supermarket.


3 . Lăsati copiii la bunici sau cu bona

"Excursia" cu copiii la magazin este o ideea proasta. Toată lumea știe, mai ales copiii, că părinții rareori rezista cererilor de a cumpăra o masinuta sau ciocolată. S-ar părea că aceste cheltuieli nu sunt mari, dar dacă o sa calculezi câți bani au fost irositi pe jucării și dulciuri neplanificate, vei constata o suma impresionanta.

4 . Reduceti frecventa vizitelor la magazin

Cu cat mai rar veti merge la magazin, cu atata mai putine bunuri inutile veti cumpara. Prin urmare, ar trebui sa va limitati sesiunile de cumparaturi la, sa zicem, o dată la două săptămâni (in cazul hipermarketului). 

5. Folositi un cos in loc de carucior

Dacă va este imposibil sa veniti o data la doua saptamani, și tentația de a cumpăra bunuri inutile este mare, ar fi bine sa va faceti o regulă in a lua un cos in loc de carucior. Un cos, chiar daca inghesuit cu obiecte inutile, este oricum mai folositor pentru bugetul dvs decat un carucior de marimea unei motocilete cu atas. In plus, un cos plin va va obosi mai repede, impangandu-va cu pasi alerti spre case.


6 . Evitati plata cu card bancar

Plata cu un card de credit este cu siguranță mai convenabila, dar aceasta are capcanele sale: folosind un card de credit o persoană nu "simte" banii si din aceasta cauza poate accepta mai usor cheltuielile neplanificate. Dacă nu sunteți sigur că puteți evita tentatia de a face achiziții inutile, sfatul este sa luati o suma fixa la dvs in magazin si sa va lasati cardul acasa.

7. Tabu pe anumite produse

Burgerii congelati, chips-uri și sucurile carbogazoase sunt dăunătoare nu numai pentru sănătate, dar, de asemenea, si pentru buzunar - aceste produse sunt exagerat de costisitoare (de exemplu, un pachet de chips-uri este egal ca valoare cu un kilogram de cartofi sau poate chiar mai scump) și de multe ori nici macar nu sunt necesare. Nu fi leneș și calculeaza cât de multi bani ai cheltuit pe aceste semipreparate sau sucuri, iar apoi pune in balanta aspectul privind impactul asupa sanatatii ale acestor produse. In cele mai multe cazuri cheful de a cumpara asa ceva piere instantaneu.

8 . Nu plăti mai mult pentru publicitate și ambalaje frumoase

Valoarea totală a bunurilor depinde de mai mulți factori, inclusiv costurile de publicitate ale producătorilor. În magazine puteți cumpăra produse ale caror calitate nu cedeaza nimic in fata unor branduri cunoscute. Același lucru este valabil si pentru ambalajele frumoase. Gândiți-vă ce se intampla cu aceste ambalaje dupa ce produsele au fost consumate? Corect, ajung la cosul de gunoi. Prin urmare de ce trebuie sa platesti mai mult pentru cutii si pachete frumoase, care apoi ajung la gunoi?

 9 . Examineaza "imprejurimile" din magazin

Ca o regulă, pe rafturile din magazin situate la nivelul ochilor se afla produsele cele mai scumpe (excepand marcile proprii, si, adesea, cele a caror termen expiră). Prin urmare este recomandabil să se acorde o atenție si rafturilor superioare și celor inferioare, unde se gasesc produsele mai ieftine.

10 . Participa la programele promotionale 

În scopul de a atrage mai multi cumparatori, unele magazine oferă o varietate de programe promotionale si de bonus, prin care se pot realiza anumite economii. Dar si aici, mare atentie - nu încercați să cumparati cât mai multe produse pentru a obține bonusul sau cupoanele de discount, pentru ca s-ar putea sa picati in cealalta extrema, iar in loc sa "salvati" niste bani, va veti terzi cu bugetul familiei si mai stramtorat.