Ce fac, mai exact, copiii pe internet? Aceasta intrebare a devenit mai presanta ca niciodata acum, cand accesul la Internet este posibil prin intermediul computerelor, smartphone-urilor si tabletelor. In mediul online nu exista granite sau limite - daca poti utiliza un computer, ai acces la orice tip de site-uri - iar copiii sunt, in general, cel putin la fel de „tech-savvy” ca parintii lor. Insa, nu tot ce este online este potrivit pentru cei mici, si, in timp ce web-ul este o sursa valoroasa de educatie si de divertisment, gazduieste, de asemenea, destule amenintari.

Potrivit acestui studiu, aproximativ 22% dintre parintii din Europa se tem pentru securitatea copiilor pe internet, fiind posibil ca acestia sa fi fost expusi la riscuri de pe Internet cel putin o data in ultimele 12 luni. Aproape 8% dintre parintii intervievati au declarat ca cei mici au intalnit continut neadecvat si 4% dintre respondenti au avut dovezi potrivit carora copiii lor luasera legatura cu persoane necunoscute.

Aproximativ 6% dintre cei intervievati au declarat ca au pierdut informatii importante din cauza copiilor lor, care au sters accidental date de pe PC-uri, iar 3% dintre copii le-au impartașit din neatentie cu alte persoane. Un procent similar din numarul total de respondenti au spus ca au avut de platit o factura neasteptata pentru cumparaturi online dupa ce copiii lor au avut acces la magazinele de aplicatii. In total, 13% dintre familii au inregistrat pierderi financiare sau scurgeri de date din cauza copiilor.

Aceste rezultate releva faptul ca atat copiii, cat si parintii, se confrunta cu riscuri serioase pe Internet si demonstreaza ca este nevoie sa fie luate masuri speciale pentru a le evita.

Unele solutii antivirus ofera funcția speciala Control parental.

Spre exemplu, cea dezvoltata de Kaspersky Lab, ofera familiilor o modalitate usor de utilizat de protejare a copiilor atunci cand petrec timp pe Internet. 

Functia Control parental a fost integrata in produsele Kaspersky Lab, tinand cont de urmatoarele caracteristici specifice:
• Copiii sunt curiosi si sociabili, iar cu ajutorul functiei Control parental de la Kaspersky Lab puteti bloca site-urile cu continut neadecvat, le puteti sterge din rezultatele de cautare si puteti introduce restrictii cu privire la informatiile care pot fi postate pe retelele sociale si pe alte site-uri.
• Copiii au nevoie atat de timp petrecut in fata ecranului, cat si de activitati fizice, astfel, functia Control parental creata de Kaspersky Lab include optiuni pentru a restrictiona timpul petrecut la computer.
• Uneori, copiii nu stiu cand sa se opreasca, asa ca functia Kaspersky Lab ii ajuta pe parinti sa controleze jocurile la care au acces copiii lor si durata de timp pe care acestia o pot petrece jucandu-se. Jocurile cu limite de varsta sau software-urile cu teme si continut neadecvat pot fi blocate complet.
• Uneori este dificil de apreciat care este continutulul adecvat pentru copii, de aceea functia Control parental de la Kaspersky Lab include diferite profiluri standard pentru copiii de diferite grupe de varsta.

De obicei, parintii sunt foarte ocupati la locul de munca sau acasa, astfel incat rareori reusesc sa urmareasca indeaproape ce face copilul lor pe Internet. Insa, orice parinte poate delega aceasta sarcina tehnologiilor de incredere, care vor proteja copilul impotriva tuturor amenintarilor de pe Internet.