Anul 2012, de-a lungul caruia s-au desfasurat alegeri prezidentiale in numeroase state cheie ale lumii, nu a adus stabilitatea dorita.


In Statele Unite, dupa o campanie agitata, cu schimbari de situatie si sondaje confuze, democratul Barack Obama a reusit sa-l invinga pe republicanul Mitt Romney in cursa pentru Casa Alba. Dar urmatorii patru ani se anunta dificili: somajul continua sa se mentina la cote ridicate, datoria statului creste, iar politica externa ramane marcata de numeroase probleme.

Europa se va lupta si in 2013 cu efectele crizei datoriilor. La summitul din 2 martie, liderii UE au adoptat un acord al stabilitatii bugetare sau Pactul bugetar, menit sa asigure o disciplina mai stricta si sa depaseasca starea de criza din regiune. La intalnirea la nivel inalt din 29 iunie au fost aprobati parametri crearii unei uniuni monetare europene si s-a decis ca, prin intermediul Fondului european de salvare si a Mecanismului european de stabilizare, bancile spaniole sa primeasca un ajutor de 100 de miliarde de euro. De asemenea, a fost luata hotararea ca Grecia sa nu fie alungata din zona euro. La reuniunea la varf din 19 octombrie, a fost decisa infiintarea unui sistem unic de supraveghere bancara pentru stabilizarea situatiei din zona euro.

Toate aceste evenimente au influentat situatia politica din tarile europene. In Franta s-a derulat la 6 mai al doilea tur al alegerilor prezidentiale, castigate de liderul partidului socialist, Francois Hollande, pentru care au votat peste jumatate din alegatori. Imediat, Hollande a anuntat majorarea impozitelor, conform promisiunii electorale, decizie care a antrenat un exod al marilor averi.

Asia: schimbare de generatii

Principalul eveniment al anului in Asia l-a constituit schimbarea puterii in China. Principalele functii in noul birou politic au fost incredintate, conform astetarilor, lui Xi Jinping, care a fost numit secretar general al Partidului comunist, si Li Keqiang. In martie 2013 cei doi vor fi alesi presedinte al Chinei si, respectiv, premier. Noua conducere este formata, in mare parte, din adeptii fostului lider Jiang Zemin, in defavoarea sustinatorilor lui Hu Jintao. Batalia pentru putere a fost insotita de scandaluri de amploare, principalul episod in razboiul clanurilor fiind inlaturarea lui Bo Xilai.

Schimbarea elitei in China a condus la conflicte in politica externa. In august a izbucnit scandalul dintre Japonia si China legat de apartenenta disputatelor insule Senkaku din Marea Chinei. Rezultatul: o inrautatire fara precedent a relatiilor dintre cele doua state, cu efecte negative in planul raporturilor economice.