2014 este, in opina pubicatiei mentionate, anul care va ramane in istorie nu numai pentru ca in a doua parte a lui preturile la petrol au scazut cu 50%, dar si pentru ca 2014 a marcat aparitia unei noi politici petroliere, care a inlocuit vechile abordari, devenite ineficiente.

In virutea noilor realitati, pe actuala piata a petrolului, scrie in continuare "Al-Eqtisadiya", nu pot ramane decat jucatorii cu adevarat puternici, companiile si state mici, fidele principiului "loveste si fugi", fiind obligate sa plece.

Schimbarile care au avut loc pe piata petrolului in 2014 sunt fara precedent prin amploarea lor: a fost stopat avasul brutal al petrolului de sist, si-au pierdut din valoare marile companii mondiale din domeniu, s-au dezvoltat asa numitele "rezervoare plutitoare".

In ultimele 45 de zile ale anului trecut, activitatea producatorilor americani de sist s-a diminuat cu 17%, fiecare saptamana inregistrand alte si alte inchideri de exploatari. Dupa toate probabilitatile, aceasta tendinta se va mentine si in 2015.

Cine si-ar fi imaginat asa ceva in primele sase luni din 2014, mai ales in contextul tensiunilor din majoritatea tarilor producatoare de titei. Desigur, toate aceste schimbari nu pot trece fara a lasa urme. Astfel, s-au ieftinit actiunile a 22 dintre cele 24 de mari companii ale lumii, care produc petrol si gaze naturale.

Spre exemplu, noteaza publicatia saudita, valoarea totala a corporatiilor Chevron si Exxon Mobil s-a redus cu 95 de miliarde de dolari. Multe intreprinderi sunt nevoite sa taie din salariile angajatilor, altele sa-si concedieze lucratorii.

Expertii estimeaza in in 2015 cheltuielile din sectorul energetic vor scadea, la nivel mondial, cu 6,7%. Conform ultimului studiu efectuat de expertii bancii britanice Barclays, Orientul Mijlociu va fi unicul loc din lume, unde nu se intentioneaza reduceri de cheltuieli. Dimpotriva, se anticipeaza o crestere a acestora cu 14,4%.

Schimbarile radicale care au intervenit pe piata petrolului in 2014 isi vor gasi continuarea in 2015, afirma "Al-Eqtisadiya". Ca atare, unele dintre companiile prezente acum pe piata vor pierde, dar vor exista si companii care vor invinge si vor castiga. Practic, piata petrolului isi va schimba infatisarea. Dar piata se va stabiliza in 2015.