Intrarea in coliziune cu o cometa este considerata una dintre cele mai catastrofale cataclisme care, teoretic, s-ar putea produce pe viitor cu planeta noastra. Astfel de fenomene au avut loc in trecut, dar posibilitatea repetarii lor pe viitor este aproape imposibila.

Folosind noile date, astronomii au reusit acum sa elaboreze un fel de estimare a unor asemenea catastrofe. Ei au reusit sa inteleaga cat de des stelele care se inconjoara Soarele pot intra in Norul lui Oort - o zona in jurul Sistemului solar alcatuita din trilioane de nucleele de comete de peste 1,3 kilometri si care constituie sursa de formare a cometelor cu o perioada de rotire in jurul Soarelui de peste 200 de ani.

Problema este ca, in zborul lor, acesti bolizi spatiali pot schimba traiectoria de deplasare a numeroaselor comete din Norul lui Oort, trimitandu-le direct in centrul Sistemului solar, unde se pot ciocni, inclusiv cu Terra.

Potrivit unor ultime calcule, in decursul urmatoarelor milioane de ani, aproape 24 de stele vor trece la o distanta de 3,26 ani lumina de Soare - suficient de aproape pentru a abate cometele de la drumul lor. "Se stie ca tot ce se intampla la o asemenea distanta trebuie sa ne nelinisteasca", a comentat Coryn Bailer-Jones, de la Institutul de astronomie Max Planck din Heidelberg.

Desigur, nu toate cometele lovite de stele se vor napusti in directia Pamantului, miscarea lor fiind influentata de mai multi factori, incluisiv de pozitia planetei noastre pe orbita din jurul Soarelui. Totusi, eventualitatea unei coliziuni va fi mai mare in perioadele de apropiere.