Nici chiar organizatorii nu s-au asteptat actiunea lor, desfasurata sub sloganul "Un an de la Maidan. Nu uitam, nu iertam!", sa adune atata lume. Dar oamenii au iesit.

Dupa toate probabilitatile, au coborat in strada pentru ca asa le-au cerut sefii, un refuz echivaland, posibil, cu o concediere. Si cine isi permite astazi in Rusia, in pina recesiune din cauza sanctiunilor occidentale si a scaderii pretului la petrol, sa-si piarda locul de munca?

Nu, autoritatile nu au renuntat la aceasta actiune, care se doreste, un fel de dovada vie a sustinerii populare a politicii promovata de regimul lui Vladimir Putin in Ucraina, in pofida noilor amenintari ale Washingtonului, care a avertizat Moscova cu alte masuri punitive.

In pofida acordului de incetare a focului convenit cu exact o saptamana in urma, la Minsk, dupa 16 ore de discutii, de Rusia si Ucraina sub presiunea Germaniei si a Frantei, in estul Ucrainei calmul refuza sa se instaureze.

In numai 24 ore, in zona de conflict armistitiul a fost incalcat de 70 de ori! In acest context, presedintele Petro Porosenko a semnat, vineri, decretul de instituire a masurilor exceptionale pentru contracararea pericolului rusesc si a fenomenelor teroriste sustinute de Moscova. Si Kievul nu a intarziat sa traca la treaba: in timp ce la Moscova mii de oameni isi exprimau nemultumirea fata de evenimentele din Ucraina, Consiliul de securitate al acestei tari a cerut retragerea acreditarilor pentru aproape toate mijloacele rusesti de informare in masa.

Si ce daca, par sa spuna zecile de mii de rusi care au strabatut sambata cateva dintre principalele artere ale capitalei ruse, dar fara a se apropia prea mult de Piata Rosie si de Kremlin. Potrivit presei, unii dintre "protestatari" au venit de la sute de kilometri departare, numai din dorinta de a lua parte la acest eveniment. Asa sustin ziaristii!

Ce a insemnat actiunea Antimaidan? Pentru Putin si sefii militari ai Rusiei, singurii care par incantati de drama prin care trece Ucraina, poate ca "entuziasmul" rusilor ii unge pe suflet. Pentru restul insa, inclusiv mediul de afaceri, actiunea nu inseamna decat perspectiva unei vieti tot mai dificile. Agentia de rating Moody's a reviziuit in scadere calificativul Rusiei, anticipand ca inflatia va scapa, anul acesta, de sub control.