Participanţii la aceasta miscare de indignare, in majoritate tineri, au fortat intrarea în centrul comercial Biriuza din cartierul Biriuliovo (sudul Moscovei) au bătut paznici, au spart ferestre şi vitrine, inainte de a incerca sa incendieze clădirea, potrivit relatarilor postului de radio Ecoul Moscovei. Ulterior, multimea s-a naspustit asupra unui depozit de legume din apropiere, unde muncesc numeroşi imigranţi, considerati de locuitori drept responsabili de nivelul de infracţionalitate foarte ridicat în acest sector. "Rusia, ruşilor", au scandat protestatarii.

La locul incidentelor au fost deplasate zece vehicule aparţinând forţelor speciale de poliţie. Au fost retinute aproximativ 380 de persoane. Mai multi politisti au fost raniti in timpul confruntarii cu protestarii. Matori oculari citati de postul de radio mentionat au afirmat ca printre participantii la revolte s-au aflat numerosi naţionalişti radicali. O anchetă pentru "huliganism" a fost deschisă în urma acestor revolte, a declarat poliţia din Moscova.

La început, aproximativ 200 de persoane s-au adunat în apropiere de centrul Biriuza, pentru a protesta faţă de uciderea lui Egor Şcerbakov, în vârstă de 25 de ani, înjunghiat joi în faţa logodnicei sale. Însă reuniunea a degenerat. Criminalul, care a reuşit să fugă, ar fi un bărbat originar din Asia Centrală sau Caucaz, dupa cum reiese din imaginile înregistrate de o cameră de supraveghere video.

Locuitorii afirmă că convinşi că este vorba despre un imigrant ilegal şi îndeamnă autorităţile să consolideze lupta împotriva imigraţiei clandestine la Moscova. Poliţia a promis o recompensă în valoare de un milion de ruble (aproximativ 22.800 de euro) celui care va ajuta la arestarea presupusului criminal, potrivit unei purtătoare de cuvânt a forţelor de ordine locale, citate de agenţia publică Itar-Tass.

"Vor fi luate toate măsurile pentru arestarea criminalului (...), cei mai buni anchetatori se vor ocupa de acest caz", a oferit asigurări un reprezentant al poliţiei în acest district, Aleksandr Polovinko, care s-a dus la locul unde s-au petrecut aceste revolte.

Lupta împotriva imigraţiei ilegale a fost principala temă de campanie a candidaţilor în alegerile pentru Primăria Moscovei, iar odată cu apropierea acestui scrutin, care s-a desfăşurat pe 8 septembrie, au fost efectuate raiduri multiple împotriva persoanelor aflate în această situaţie.

Rusia, care se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă din cauza unei grave crize demografice, primeste milioane de imigranţi, provenind din ţări asiatice sau foste republici sovietice. Aceşti imigranţi muncesc în general la negru, în ateliere de confecţii sau pe şantiere şi pieţe din Moscova, dar şi din alte oraşe ruse importante.