Băncile, asiguratorii, fondurile de gestionare a activelor şi alte companii financiare au redus probabil 25.000 de posturi în ultimele trei luni din 2012 şi ar putea elimina 18.000 locuri de muncă în primul trimestru din acest an, conform unui studiu publicat de CBI şi PricewaterhouseCoopers LLP.

Pe plan mondial, firmele din sectorul financiar au renunţat la peste 115.000 de angajaţi din 2012, din cauza efectelor crizei financiare. Banca americană de investiţii Morgan Stanley intenţionează să renunţe la aproximativ 1.600 de angajaţi în următoarele săptămâni, în timp ce grupul american Citigroup Inc. va reduce peste 11.000 de locuri de muncă şi se va retrage de pe unele pieţe emergente, pentru reducerea costurilor.

Cerinţele mai dure privind capitalul ar putea determina unele instituţii, cum ar fi banca elveţiană UBS AG să-şi reducă activitatea la diviziile de gestionare a activelor şi de investiţii. HSBC, cel mai mare grup bancar din Europa, vinde active pentru a-şi îmbunătăţi profitabilitatea, iar banca britanică Barclays a anunţat că şi-ar putea reduce operaţiunile care nu aduc suficient profit. Industria financiară din Marea Britanie a pierdut peste 132.000 de locuri de muncă din trimestrul patru din 2008 - perioada de vârf a crizei financiare - când numărul angajaţilor era de aproximativ un milion de persoane, estimează CBI.