Preturile la materii prime scad vertiginos. In special petrolului, care a atins cea mai mica valoare din ultimii 13 ani. Volumul comertului global pierde, la randul lui, in greutate comparativ cu cifrele de anul trecut. China este in plina degringolada, Rusia si Brazilia se prabusesc. Incotro se indreapta lumea? Spre haos, sustin finantistii.

Anders Borg, fost ministru de finante al Suediei: Va fi un an plin de provocari si greutati pentru economia globala

2016 ar putea intra in istorie ca anul populismului politic. Pe fondul incetinirii economice, salariile reale si capacitatea de consum vor dezamagi. Iar cand realitatea nu corespunde asteptarilor, apare nemultumirea, care poate fi manipulata. Oricum, alegerile americane vor fi principalul eveniment al anului. Din punct de vedere global, intrebarea este daca urmatorul presedinte al SUA va reusi sa readuca Statelor Unite forta necesara asigurarii stabilitatii internationale.

In ceea ce priveste Batranul continent, cel mai important eveniment care va determina viitorul politic al Europei pentru urmatoarele decenii va fi referendumul din Marea Britanie privind statului de membru al UE. Or, scrie Anders Borg, consultarile populare constituie un element de incertitudine. Intamplari neasteptate pot inclina balanta in orice directie. Daca se va intampla Brexit,consecintele politice si economice vor fi devastatoare. Europa va deveni si mai birocratica si centralizata.

Andrew Roberts, economist sef la Royal Bank of Scotland: "Lumea e in suferinta, vindeti tot"

Vindeti tot, cu exceptia obligatiunilor de calitate. Este timpul sa va ganditi cum sa va protejati capitalul, nu cum sa castigati de pe urma lui. Intr-o sala plina de oameni, nu toti reusesc sa iasa pe usa de urgente. China a demarat reforme, care s-ar putea transforma intr-un bulgare de zapada. Comertul mondial si piata globala de creditare se reduc, creand un "cocktail periculos" pentru lumea afacerilor.

Pe Wall Street si la bursele europene, actiunile vor pierde, probabil, 10-20%, iar indicele FTSE va slabi si mai mult avand in vedere componenta puternica a companiilor energetice si de prelucrare a materiilor prime.

George Soros, om de afaceri: Lumea se afla in pragul unei crize mult mai grava decat cea din 2008

Cand ma uit la piete vad numai provocari, care mie, cel putin, imi amintesc de criza financiara din 2008. China are mari probleme de adaptare la situatia creata. Ea incearca sa gaseasca un nou model de crestere si devalueaza moneda nationala, transferand dificultatile economiei chineze intregii lumi.

Michael Burry, managerul fondului speculativ Scion Capital: SUA vor fi epicentrul noii crize

Speram sincer ca vom intra intr-o noua era a responsabilitatii personale. Dar nu. In schimb, ne acuzam unii pe altii, cu o satisfactie nebuna, de problemele aparute, iar asta este un drum sigur spre necazuri. Intre timp, criza din 2008 a facut, practic, marile banci si mai mari. Iar conducerea Rezervei federale (Fed) a devenit si mai influenta. Politica Fed va spori decalajul dintre bogati si saraci, ceea ce va alimenta extremismul politic. Se pare merge in directia unor dobanzi cheie ireale, crand o tensiune ingrozitoare in sectorul financiar. Iar aici, orice greaseala poate distruge perspectiva economica.

Albert Edwars, Societe Generale: Indicele S&P 500 va cobori sub 666 puncte

Daca am dreptate, indicele S&P 500 se va prabusi pana la 550 de puncte. Va fi un dezastru pentru economie si va reduce la zero toate eforturile Rezervei federale. Evolutia economiei globale arunca SUA inapoi in recesiune. Criza financiare se va trezi si va fi la fel de grea ca in 2008-2009, putand capata trasaturi dintre cele mai odioase.

Daca recesiunea va cuprinde economia lumii, va insemna sfarsitul zonei euro. State precum Franta, Spatia, Italia nu vor mai putea face fata cresterii somajului. Va fi un fel de Zi a judecatii!