Aproximativ 70 de palestinieni au fost răniţi miercuri în confruntări cu militari israelieni la Hebron şi Ramallah, în Cisiordania, în cursul unor manifestaţii de solidaritate cu Fâşia Gaza, a anunţat Semiluna Roşie palestiniană, relatează AFP, citat de Mediafax.

La Hebron (sud), unde au avut loc confruntările cele mai violente, 63 de palestinieni au fost răniţi şi spitalizaţi, unul în stare gravă, potrivit acestei surse. Cei mai mulţi au fost răniţi în urma utilizării de grenade lacrimogene, iar aproximativ zece au fost atinşi de gloanţe de cauciuc.

Potrivit unui corespondent AFP, condruntările au continuat până miercuri seara.

Miercuri a fost a treia zi de violenţe la Hebron, unde un palestinian a fost ucis luni de către armata israeliană, în circumstanţe încă neclarificate.

La Ramallah, patru tineri palestinieni au fost răniţi, dintre care doi de gloanţe, în cursul unor confruntări în apropiere de un baraj, în sudul oraşului, a declarat pentru AFP Mohamad Ayad, un purtător de cuvânt al Semilunei Roşii.

Aproximativ 20 de tineri s-au reunit în faţa unui baraj, la Ofer, aflat sub control israelian, şi au aruncat cu pietre în direcţia militarilor.

Potrivit unor surse medicale, doi palestinieni răniţi au fost atinşi de gloanţe de cauciuc, iar alţi doi de gloanţe reale.

Manifestaţiile de solidaritate cu Fâşia Gaza, unde un armistiţiu a intrat în vigoare miercuri seara la ora 19.00 GMT (21.00, ora României), sunt organizate zilnic în oraşele importante din Cisiordania şi sunt afectate de confruntări cu armata. De la începutul operaţiunii israeliene "Pilon de Apărare" împotriva Fâşiei Gaza, la 14 noiembrie, doi palestinieni au fost ucişi în Cisiordania în cursul acestor manifestaţii.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, principaşlul protagonist al confruntării actuale, se află la putere în Fâşia Gaza. Fatah, partidul condus de către liderul Autorităţii Palestiniene (AP) şi rivalul Hamas, are cartierul general la Ramallah şi deţine controlul asupra anumitor sectoare din Cisiordania.

După o săptămână de ostilităţi între Israel şi grupări armate din Fâşia Gaza, au fost ucişţi 155 de palestinieni şi cinci israelieni.