Parlamentul Chinei comuniste, reunit de cateva zile in sesiune anuala, este, fara indoiala, cel mai bogat din lume. Printre membri lui figureaza 83 de miliardari, potrivit unui raport al Institutului Hurun, care intocmeste la fiecare 12 luni un clasament al celor mai bogati locuitori ai tarii.

Adunarea nationala populara, camera principala, numara 3.000 de delegati, dintre care 31 detin averi personale de peste 1 miliard de dolari. Cel mai instarit nu este altul decat cel mai bogat om din China, Zong Qinghou, patronul grupului agroalimentar Wahaha. Potrivit estimarilor Hurun, omul de afaceri dispune de un capital de 12,5 miliarde de dolari.

A doua camera a legislativului, un organ consultativ de 2.200 de membri numara 52 de miliardari. Ocupantii primelor trei locuri sunt, toti, copii de businessmani din Hong Kong, inclusiv Li Ka-shing, a carui avere este estimata la 3,2 miliarde de dolari. Cel mai tanar este Lawrence Ho, are 38 de ani si este fiul regelui jocurilor de norod din Macao, Stanley Ho.

Expertii Institutului Hurun al calculat ca averea medie a celor 83 de parlamentari miliardari chinezi se cifreaza la 3,35 miliarde de dolari. De mentionat ca venitul mediu anual al angajatilor urbani se ridica, in China, la 7.000 de dolari. Cu titlu comparativ, Congresul SUA nu are printre membri sai nici un miliardari, cel mai bogat reprezentant fiid republicanul de Texas, Michael McCaul, cu o avere evaluata la 500 milioane de dolari.