Dacă te gândești tot mai mult să pleci într-un weekend undeva în Europa, Amsterdam e la doar două ore distanță cu avionul de București. Biletele de avion spre Amsterdam trec cu puțin peste 100 euro și sunt curse de linie care leagă capitala Olandei de majoritatea orașelor importante din Europa, între care și București.

 

Petrece o zi pe canalele orașului

Dacă ajungi într-un city break în Amsterdam vara, ar fi păcat să nu explorezi canalele orașului, poate unul dintre cele mai inedite spații urbane nautice din Europa, după Veneția. Mulți localnici au case plutitoare chiar pe apă. Iar dacă ajungi pentru prima dată într-o vacanță în Amsterdam, nu e o modalitate mai bună să explorezi orașul decât plimbându-te cu barca. Ai numeroase variante la dispoziție pe care le poți accesa în funcție de preferințele tale. Dacă zbori spre Amsterdam alături de gașcă puteți închiria o barcă și naviga pe apă până seara târziu, descoperind astfel locurile mai puțin cunoscute din oraș.

Dacă vrei să-ți rezervi bilete de avion spre Amsterdam  alături de perechea ta sau cu copii, o a doua variantă e să optezi pentru o mini-croazieră în timpul căreia vei descoperi principalele atracții turistice din Amsterdam.

Cele mai multe croaziere durează aproximativ o oră și sunt pachete speciale care includ o cină romantică pentru cupluri, mic-dejun sau prânz, ori programe speciale pentru turiștii care călătoresc alături de copii. Și nu în ultimul rând, ar fi bine să iei în considerare programul foarte flexibil al feriboturilor din Amsterdam, care leagă orașul de Buikloterweg, locul unde poți vizita Institutul de Film din Amsterdam sau de districtul NDSM, un spațiu urban alternativ unde în timpul verii au loc numeroase evenimente culturale. Transportul cu feribotul cu plecare din spatele Gării centrale e gratuit.

 

Alege un tur al orașului pe bicicletă

Dacă preferi să rămâi pe uscat, poți descoperi cele mai inedite locuri din Amsterdam pe bicicletă. Printre cele mai importante atracții turistice pe care le poți vizita sau se numără Muzeul Rijksmuseum, Casa Anne Frank, Casa memorială Rembrandt sau Districtul Roșu. La fel de bine poți face un tur culinar al orașului și să încerci preparatele recomandate de localnici. În plus, o să fie o adevărată provocare să înveți regulile de circulație pentru biciclete, mijlocul de transport preferat de olandezi. Dar presupun că te atrag provocările.

Dacă nu vrei să mergi într-un tur alături de alți turiști sau însoțit de un ghid local, poți închiria o bicicletă și poți explora orașul în ritmul tău. Iar dacă spațiul urban ți se pare ceva mai aglomerat, ai șansa să ajungi în zonele rurale care înconjoară capitala Olandei. E adevărat că trebuie să ai o condiție fizică destul de bună ca să poți pedala câțiva zeci de kilometri. Dar merită să faci efortul acesta pentru că în partea nordică a orașului sunt mai multe arii protejate care se cer a fi explorate.

 

EYE-Film Nederland, o expoziție gratuită dedicată filmelor și proiecții de film în aer liber

La EYE găsești cea mai mare colecție de filme din Olanda, într-o clădire impresionantă din punct de vedere arhitectural. Expoziția permanentă poate fi vizitată gratuit, și dacă ești pasionat de filme, poți să te oprești și în laboratorul lor de film. Iar dacă vrei să mergi la o proiecție de film în aer liber, poți face acest lucru pe terasa Hotelului Ramada, situat în partea vestică a orașului, unde se țin proiecții de film în serile de week-end până la sfârșitul verii. Poți afla mai multe detalii aici .

 

Parcul Vondel, vizitat anual de milioane de turiști

Deși nu e la fel de impresionant precum Central Park, Vondelpark e cu siguranță unul dintre spațiile verzi din Amsterdam foarte îndrăgit de turiști și localnici deopotrivă, în special datorită atmosferei relaxate și regulilor mai puțin stricte care se aplică acolo. Spre exemplu, consum de alcool e permis și nu o să vezi semne cu „nu călcați iarba” nicăieri. În Vondepark vei găsi destul de multe restaurante și cafenele, așa că poți merge să te relaxezi acolo chiar și seara. Dacă nu ai planuri pentru una dintre seri, în partea sudică a parcului găsești o frumoasă grădină de vară, mai puțin cunoscută în rândul turiștilor.

 

Mergi la teatru în Vondelpark

Nu e de mirare că parcul Vondel e vizitat anual de milioane de turiști, mai ales vara, când în fiecare weekend are loc câte un eveniment special la care s-ar putea să îți dorești să participi. Din luna mai și până la sfârșitul lunii septembrie, în serile de weekend se țin piese de teatru cu intrare liberă. Așa că dacă rămâi fără bani pe finalul city break-ului în Amsterdam, poți merge la o piesă de teatru. Pe lângă reprezentațiile în aer liber, în parc se țin diferite concerte și concursuri pentru public.

 

Plaje la 20 minute distanță de Gara centrală

Chiar și în Amsterdam poți merge la plajă și nu oriunde, ci în câteva spațiile industriale și post-industriale inedite, unde ai putea lua pulsul unuia dintre barurilor la modă din Amsterdam. Tot ce trebuie să faci e să iei feribotul care pleacă din spatele Gării centrale, iar în 20 minute o să ai senzația că ai ajuns la un bar pe malul mării. Pe lângă plaja cu nisip special amenajată, la barul Pllek sunt evenimente mai tot timpul, așa că poți asculta muzică electronică sau dansa pe plajă.

Un loc la fel de inedit pe care l-ai putea explora într-un city break ieftin în Amsterdam e Roest, care amintește de trecutul industrial al cartierului. Sunt numeroase baruri și terase deschise unde te poți relaxa preț de câteva ore.

 

Marea Nordului, pentru zilele toride de vară

Iar dacă vrei să ajungi la mare, mai exact la Marea Nordului, poți face acest lucru foarte simplu. Dacă prinzi o zi foarte călduroasă în timpul unui city break în Amsterdam vara, poți merge la plajă în oraș, la Blijburg, sau la 20 minute distanță de Gara centrală, în Zadvoort aan Zee, pe malul mării.

 

Prima plajă e situată pe insula artificială IJburg, unde poți face plajă și înota în timpul zilei. Dacă preferi serile în aer liber și petrecerile pe plajă, Blijburg e unul dintre cele mai populare locuri în rândul localnicilor, așa că ai un motiv în plus să ajungi acolo. O a doua variantă ar fi să mergi la Zandvoort, plajă situată pe malul Mării Nordului, unde vei găsi o plajă special amenajată chiar și pentru familiile cu copii. Temperatura apei poate fi destul de scăzută, dar se poate înota, mai ales în zilele însorite din luna august. Vei găsi numeroase baruri și restaurante în apropiere, și chiar dacă nu plănuiești să stai la plajă sau să înoți, locul e ideal pentru o escapadă în afara orașului dacă se întâmplă să petreci mai multe zile în Amsterdam. Pe timpul verii e un tren special leagă Amsterdam de Zandvoort aan Zee. Călătoria durează aproximativ 25 minute. Poți opta și pentru o călătorie cu autobuzul care durează în jur de 50 minute.

 

Acceptă o provocare culinară

Poate că bucătăria olandeză nu e la fel de cunoscută precum cea grecească sau spaniolă, dar asta nu înseamnă că nu poți experimenta câteva dintre mâncărurile locale tradiționale. Pentru serile de vară petrecute la terasă, care se lasă cu câteva beri, îți recomand chifteluțele crocante care în Olanda se servesc cu muștar. Iar dacă ești ceva mai curajos când vine vorba de experimente culinare, una dintre specialitățile olandeze pe care nu foarte mulți turiști se încumetă să le încerce e heringul crud, servit cu castraveți murați și ceapă.

 

Festivalurile lunii august

Faptul că Amsterdam e un loc al toleranței și acceptării e un lucru cunoscut de toată lumea. În luna august, în Amsterdam are loc parada gay, poate una dintre cele mai spectaculoase și prietenoase parade de acest fel din lume. În 2016, petrecerea se anunță a fi mai spectaculoasă pentru că se sărbătoresc 20 ani de la prima paradă gay din Amsterdam și vor fi numeroase evenimente în diferite puncte din oraș, până pe 7 august.

Festivalul Uitmarkt e un al doilea eveniment important din Amsterdam, care adună sute de mii de oameni între 26-28 august. Festivalul e dedicat muzicii  și adună sute de artiști pe diferite scene special amenajate. Nu prea contează ce preferințe muzicale ai pentru că poți găsi ușor un concert care se potrivește gusturilor tale muzicale. Festivalul e potrivit chiar și pentru familiile cu copii, având în vedere că sunt numeroase locuri special amenajate pentru ei. Intrarea este liberă.

 

Tu ce alte activități inedite ai încercat într-un city break în Amsterdam vara?