Medicamentul in cauza, Daramprim, este folosit in tratarea Toxoplasmozei, afectiune contractata de persoane bolnavi de SIDA sau de malarie. Printre altele, preparatul figureaza pe lista "celor mai folosite medicamente" a Organizatiei mondiale a sanatatii.

Pana de curant, el s-a vandut pentru 13,5 dolari (12 euro), dar Shkreli, a carui societate a cumparat produsul in august anul curent, a hotarat sa majoreze pretul la 750 de dolari, adica o crestere de 5.500%.

Justificandu-si decizie, tanarul intreprinzator a vorbit despre numarul redus de pacienti care solicita respectivul medicament, dar si despre necesitatea de a strange fonduri necesare finantarii lucrarilor de cercetare pentru identificarea unor tratamente mai eficiente.

"Chiar si cu acest pret, noi ne situam undeva la coada clasamentului in ceea ce priveste costul medicamenelor pentru acest timp de afeciuni si, in orice caz, nu suntem noi primul fabricant care majoreaza preturile la medicamente. Am procedat astfel pentru ca am dorit sa facem un bine, nu pentru a ne imbogati", a declarat Shkreli.

Gestul lui a inflamat in special retelele de socializare, unde utilizatorii l-au acuzat pe omul de afaceri ca vrea sa faca bani din moartea altora si l-au intrebat daca doarme bine stiind cati oameni va lasa fara un medicament vital pentru ei. O reactie a venit inclusiv din partea candidatei democrate la Casa Alba, Hillary Clinton, care a denuntat, pe contul sau de Twitter, "un pret abuziv" si a prezenta un plan pentru a preveni, pe viitor, astfel de situatii. 

"Se pare ca nu am stiut cum sa-i facem pe oameni sa inteleaga de ce am procedat astfel. Cred ca o reducere a pretului este o idee buna ca raspuns la nemultumirea generala", a recunoscut Shkreli.