Scindarea va ramane in istoria sectorului minier: actionarii numarului unui mondial, BHP BIlliton, au acceptat proiectul de separare a grupului. Votul s-a desfasurat simultat la Londra si Perth.

South32, numele noii entitati, va beneficia de aproape jumatate din activele gigantului anglo-australian. Este vorba de active "non-strategice", care vor fi introduse pe Bursa incepand din 18 mai. Actiunle vor fi negociate in Australia, Londra si Africa de Sud.

Cu aproximativ 10 mine de carbune, mangan, aluminiu, argint si nichel, noua societate va contine mare parte dintre activele dobandite in cadrul fuziunii cu Billiton, in 2001.

South32, care va numara 24.000 de angajati, se va impune ca prim producator mondial de mineru de mangan si va fi in Top 10 la capitolul nichel. Compania preia, de asemenea, mina de argint Cannington, din Australia, cea mai vasta din lume.

Analistii au evaluat capitalizarea bursiera a societatii intre 8,5 si 14,5 miliarde de dolari. Este vorba despre a doua cea mai mai mare scindare operata in sectorul minier, dupa cea dintre Norilsk Nickerl si Polyus Gold, in 2006.