Incidentul s-a petrecut în plină dezbatere parlamentară, e adevarat, la o ora tarzie din noaptea de de marţi spre miercuri. In timp ce o reprezentanta a ecologistilor isi sustinea un amendament, deputatul conservator Philippe Le Ray "nu a găsit nimic mai bun de făcut decât să imite o găină". S-a creat agitatie, s-au auzit voci critice, aleşii ecologişti denunţand "manifestarea sexistă", ofensatoare la adresa femeilor şi a activităţii parlamentare.

Dar deputatul a continuat sa cotcodăceasca pe toată durata intervenţiei colegei sale, obligandu-l, practic, pe preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone, să suspende şedinţa. Le Ray şi-a cerut scuze, dar in zadar: Claude Bartolone a dispus ca faptasului sa-i fie oprita din indemnizatia de parlamentar suma de 1.378 de euro, timp de o luna.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici, pentru ca miercuri, in semn de protest, deputatii majoritatii au ajuns cu întârziere în Parlament, ceea ce a determinat plecarea furioasă a reprezentanţilor dreptei. Luand pozitie in aceasta galceava, purtătorul de cuvânt al guvernului, Najat Vallaud-Belkacem, a deplâns faptul că unii dintre aleşi nu reuşesc să adopte o atitudine corespunzătoare, "după dineuri evident bine udate", în timp ce ministrul pentru afaceri sociale Marisol Touraine a catalogat acest comportament ca fiind "insuportabil".

France Presse aminteste ca in iulie 2012, ministrul pentru locuinţe, ecologista Cecile Duflot, a fost primită cu fluierături în Adunarea Naţională, pentru că purta rochie. "Machismul îmbracă toate formele", a comentat preşedinta comisiei de afaceri sociale Catherine Lemorton, dezvaluind că un coleg de dreapta i-a acordat un premiu pentru '"ele mai frumoase picioare din Adunare", în 2008. De atunci, deputata a renuntat sa mai apara in fusta la serviciu, pana in această vară.