"Diametrele ecuatorial si polar difera unul de celalalt cu numai 6 kilometri, in timp ce diamtrul astrului este de trei milioane de kilometri. Date care fac din KIC 11145123 cel mai rotund obiect din natura, mai rotund decat Soarele nostru sau oricare alta stea", a declarat Loran Gizon, de la Institutul pentru Studierea Sistemului Solar din Göttingen, Germania.

O perioada lunga de timp, s-a crezut ca Soarele si alte stele sunt niste structuri sferite ideale, pline cu plasma incandescenta. O ipoteza pusa sub semnul intrebarii dupa crearea primelor telescoape moderne, dupa ce s-a descoperit ca toate stele se rotesc si ca ele sunt supuse actiunii fortelor centrifuge. 

Tinand cont de distantele uriase, de sute, chiar mii de ani lumina, care ne despart de majoritatea stelor din Galaxia noastra, a masura "rotungimea" lor constituie o misiune extrem de dificila, motiv pentru care expertii au fost nevoiti sa recurga la diferite trucuri. Gizon, spre exemplu, au folosit asa numitele "cutremure stelare".

Potrivit oamenilor de stiinta, in adancurile tuturor stelor, inclusiv al Soarelui nostru, periodic apar puternice oscilatii acustice, cu un comportament similar undelor seismice din adancurile Terrei. Aceste unde influenteaza intr-un mod aparte asupra variatiilor de stralucire a astrului. Tinute sub observatie, aceste variatii permit calcularea vitezei cu care undele ajung in diferite puncte, precum ecuator si poluri.