Chaktun, care in traducere inseamna „Piatra rosie” este situat pe insula Yucatan. Ascuns in paduri, el se intinde pe o suprafata de 22 de hectare. Pe teritoriul orasului s-au pastrat 15 piramide cu inaltimi diferite, case si palate in ruina. Se mai vad inca locurile unde, odinioara, se afla piata centrala a localitatii, centrul administrativ si terenul pentru jocul ritual cu mingea.

Dar cea mai importanta descoperire sunt cele 19 coloane de piatra care, spera oamenii de stiinta, vor reusi sa ofere noi informatii despre cultura poporului maya. Pe trei dintre aceste monumente au fost gasite texte vechi, a caror studiere a inceput deja. Pe alte sapte pot fi descifrate unele dintre inscriptii, dar starea lor nu este foarte buna. Restul se afla intr-o stare deplorabila.

Coloanele, inalte de 2-3 metri si cu o greutate de aproximativ o tona, erau folosite pentru consemnarea perioadelor calendaristice, precum si a marile evenimente, precum sfarsitul unui razboi sau nasterea mostenitorilor liderilor orasului. Interesant este ca pe unul din aceste coloana au fost gasite urme de tapiterie. O descoperire care i-a uluit pe arheologi, in opinia carora asemenea materiale nu se pastreaza o perioada atat de lunga de timp, mai ales in conditii de clima tropicala, noteaza Art Daily.