"Calculele noastra teoretice sugereaza de ceva timp ca unele planete pot dispune de stratosfere fierbinti, care influenteaza considerabil chimia si ficiza intregii atmosfere", a continuat omul de stiinta.

In ultimii ani, astronomii au identificat mii de planete in afara Sistemului solar. O parte din ele s-au dovedit asemenatoare Pamantului prin dimensiunile lor, altele sunt mai debraga niste copii, mai mici sau mai mari, ale lui Jupiter. Acum, planetologii analizeaza intens atmosfera acestor astre, cu scopul de a stabili daca exista viata.

Incercand sa inteleaga ce substante intra in compozitia planetei WASP-121b, cercetatorii britanici au creat un model digital. Folosind aceasta planeta virtuala, astronomii au adaugat diferite substante in atmosfera ei, urmarind cum i se modifica spectrul la introducerea noilor componente.

Aceasta metoda le-a permis oamenilor de stiinta sa demonstreze ca stratul superior al atmosferei WASP-121b seamana, intr-adevar, cu o stratosfera, unde rolul ozonului este jucat de doua substante - oxidul de titan si oxidul de vanadiu, ale caror nanoparticule si molecule inghit ultravioletele mai puternic decat ozonul.

Gratie acestor compusi, stratul superior al stratosferei WASP-121b este cu aproximativ 1100-1200 grade Kelvin mai fierbinte decat partea ei inferioara, temperaturile atingand aici valori record de 2700 grade Kelvin. Ceea ce inseamna ca fierul care ajunge in aceasta parte a atmosferei planetei, nu numai ca se topeste, dar "fierbe" si se evapora.