Cine a faurit, atunci, acele statui? E mana extraterestrilor, au afirmat unii cercetatori, aratand ca unele dintre respectivele statui sunt culcate, privind spre cer, de parca ar conduce cu privirea navele spatiale sau ar astepta venirea lor.

O teorie lipsita de consistenta, s-au grabit sa anunte expertii americani de la University of California. Determinati sa dezlege misterul, ei au stabilit, in urma numeroasele studii efectuate pe aceasta tema, ca, in perioada de maxima bunastare, pe Insula Pastelui au locuit mult mai multi oameni, carora nu le-a fost imposibil sa ridice respectivele statui.

Concret, oamenii de stiinta au calculat ca, pamantul de pe insula putea hrani aproximativ 20.000 de oameni. Suficienti pentru asemenea constructii din roca vulcanica. Cu timpul, numarul bastinasilor s-a redus din cauza numeroaselor conflicte, dar si a resurselor limitate.

In privinta statuilor, oamenii locului au crezut ca intre cei vii şi cei morţi exista o legătură simbiotică prin care înaintaşii asigurau celor in viata tot ceea ce aceştia aveau nevoie (sănătate, recolte bogate, fertilitatea turmelor, noroc, etc.) iar aceştia din urmă, prin ofrandele lor, asigurau morţilor un loc mai bun în lumea spiritelor.