Gaura neagra reprezinta o zona aparte in spatiu si timp, unde fortele de gravitatie sunt atat de puternice, incat nu pot fi depasite nici de obiecte care se deplaseaza cu viteza luminii, inclusiv lumina insasi. Spre deosebire de cele "supermasive", gaurile negre "obisnuite" sunt greu de identificat si studia din cauza caracterului lor linistit.

Ele isi tradeaza prezenta numai pentru ca deviaza lumina altor stele, dar si dupa emisiile de unde radio. Olivier Godet de la Universitatea din Toulouse si colegii lui au descoperit un exemplar de gaura neagra foarte neobisnuit analizand fotografiile roentgen ale galaxiilor indepartate, obtinute cu ajutorul celor doua telescoape mentionate mai sus.

Intr-una din aceste galaxii, GJ1417+52 din constelatia Boarul, aflata la 4,5 miliarde de ani lumina de Terra, echipa lui Godet a descoperit doua obiecte deosebit de stralucitoare. Una este o gaura neagra supermasiva, cu o masa de cateva milioane de Sori, iar in centrul ei, un al doilea obiect, mult mai compact, XJ1417+52.

In opinia oamenilor de stiinta, aceasta a doua gaura neagra, a carei masa este de aproaximativ 10.000 de Sori, "bantuie" la periferia acestui gigant spatial.