Inventia pusa la punct de doi profesori se bazeaza pe folosirea tehnologiilor cu laser. Concret, se monitoreaza starea celulor endoteliale (interfata celulara dintre sangele circulant si tesuturile inconjuratoare) din organismul uman. Aceste celule participa la formarea vaselor sistemului sanguin al omului.

In mare parte, ele reglementeaza procesul de coagulare a celulelor sanguine, tonusul sistemului vascular si presiunea arteriala. In plus, ele poseda capacitatea unica de a-si modifica numarul in functie de necesitati. Celulele isi schimba pozitia in functie de cerintele organismului uman.

De asemenea, endotelialul se dezvolta in zonele afectate ale diferitelor organe si sustine procesul de formare a vaselor capilare. Astfel, aceste celule contribuie fundamental la declansarea procesului de refacere a organismului chiar si dupa o indelunga suferinta. Cu cat se formeaza mai multe asemenea celule, cu cat repunerea pe picioare este mai rapida.

Dispozitivul inventat de specialistii britanici permite modificarea fluxului acestor celule si, pe baza analizarii datelor obtinute, poate calcula viteza de imbatranirii a omului. Informatiile astfel dobandite sunt evaluate dupa o scara de 100. Creatorii acestui „ceas” afirma ca, in trei ani, dispozitivul lor paote fi folosit in scopuri practice in spitale si alte institutii medicale.