"Potrivit dorintei exprimate de camaradul Fidel, rămăşiţele sale pământeşti vor fi incinerate în primele ore ale zilei de sâmbătă', a precizat Raul Castro, evident emotionat.

"Detalii legate de organizarea omagiului funebru vor fi precizate ulterior", a adăugat actualul presedinte în scurta alocuţiune, încheiată cu binecunostele vorbe ale celui care a fost 'El Comandante": 'Până la victorie, întotdeauna!" ('Hasta la victoria, siempre').

"Lider Maximo" a condus Cuba cu o mana de fier de la Revolutia din 1959, sfidand superputerea americana mai mult de o jumatate de secol. Pe fondul agravarii starii de sanatate, el i-a cedat puterea fratelui sau in 2006, cand medicii l-au diagnosticat cu hemoragie intestinala.

Cinci ani mai tarziu, in 2011, Fidel Castro a renuntat la ultimele responsabilitti oficiale, increditandu-i lui Raul inclusiv functia de prim secretar al Partidului comunist din Cuba, numarul doi al formatiunii de la crearea ei, in 1985.

Fostul presedinte cubanez a disparut total din viata publica din februarie 2014 pana in aprilie 2015, alimentand numeroasele zvonuri privind starea lui de sanatate. De un an si jumatate insa, Fidel Castro reincepuse sa-si publice "gandurile" si sa primeasca personalitati si demnitari straini. 

Decesul sau, care survine la doi ani dupa anuntul istoric de reapropiere dintre Cuba si Statele Unite, intoarce definitiv pagina razboiului rece. Un razboi care a dus omenirea pana in pragul unui conflict nuclear in timpul crizei rachetelor, din octombrie 1962.