"Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai prolifici şi respectaţi ai lumii muzicii", a continuat el, precizand că o ceremonie va fi organizată la Los Angeles "la o dată care va fi stabilita ulterior".

In urma cu mai putin de o luna, pe 21 septembrie, Leonard Cohen a implinit 82 de ani. Cu acest prilej, el anunta lansarea unui nou album în care explorează relaţia metafizică a omului cu Dumnezeu şi cu moartea. Potrivit presei de specialitate, la o distanta doi ani de precedentul album, cea de-a 14-a producţie discografică a celebrului artist rămâne fidelă aranjamentelor muzicale minimaliste.

În 'You Want It Darker', Leonard Cohen, cu vocea sa gravă şi şoptită, îşi pune întrebări despre natura omului şi a unui Dumnezeu omnipotent. Albumul se deschide cu amintirile sale despre copilăria în oraşul Montréal şi despre participarea la corul comunităţii evreieşti Shaar Hashomayim. Abordata deja în 'Hallelujah' (1984), unul dintre cele mai mari succese ale sale, relaţia cu Dumnezeu se impune încă o dată, de data aceasta pentru a aborda moartea.

De altfel, spectrul morţii planează de multe ori asupra acestui album, ca o reamintire a decesului în iulie anul acesta a muzei sale Marianne Ihlen, pe care a imortalizat-o în piesa 'So Long Marianne' (1967). Cohen a lansat trei albume în şase ani, iar 'You Want It Darker' promite să aibă aceeaşi încărcătură emoţională, dar mai muzical decât 'Popular problems', lansat la împlinirea a 80 de ani, în 2014.

Tot atunci, Cohen spunea ca e timpul să se cuminţească si sa renunţe la fumat. Pentru a face cu ochiul vremurilor trecute, coperta noului său album îl prezintă pe Leonard Cohen nebărbierit şi cu o ţigară între degete. "Cred că te voi urma curând", a scris Leonard Cohen imediat după decesul lui Marianne Ihlen.

La mijlocul lunii octombrie, artistul eclara, într-un interviu pentru The New Yorker, că îşi doreşte să încheie numeroasele proiecte muzicale şi literare începute, dar că este pregătit să moară.El a vorbit cu calm şi multă claritate despre moarte, tratând-o aşa cum este, ceva normal, ce se petrece mai devreme sau mai târziu. Cohen a menţionat că are o mulţime de poeme nepublicate şi versuri care nu au fost terminate, înregistate sau publicate.

''Am terminat unele lucruri. Nu ştiu câte altele o să mai pot termina pentru că în acest moment trec printr-o stare de oboseală profundă... Sunt momente în care nu fac altceva decât să stau întins. Nu mai pot cânta şi mă lasă repede şi spatele. Lucrurile spirituale, baruch Hashem (mulţumesc lui Dumnezeu - n.r.) s-au aşezat, fapt pentru care sunt profund recunoscător'', a menţionat Cohen. Însă, ''marea schimbare este proximitatea faţă de moarte'', după cum a explicat artistul. ''Îmi place să închei lucrurile dacă pot. Dacă nu, e OK. Dar felul meu de a fi este să termin lucrurile pe care le-am început''.

Însă acesta a recunoscut că este posibil să nu mai reuşească să înregistreze melodiile neterminate. ''Nu cred că voi reuşi să termin acele melodii. Poate, cine ştie? Şi poate o să-mi revin, nu ştiu. Dar nu îndrăznesc să mă ataşez de o strategie spirituală. Nu îndrăznesc să fac asta''. Unul dintre proiectele lui Cohen era scrierea unei cărţi în care poemele, precum paginile din Talmud, să fie înconjurate de interpretări.

Cohen vorbeşte şi despre copiii săi, pe care îi are aproape şi declară că se simte binecuvântat că este înconjurat de familie şi de prieteni. ''Fata mea şi copiii ei locuiesc jos, iar fiul meu stă mai jos pe stradă. Aşa că sunt extrem de binecuvântat. Am o asistentă care este devotată şi pricepută. Am unul sau doi prieteni care îmi îmbogăţesc foarte mult viaţa. Aşa că dintr-un anumit punct de vedere niciodată n-am fost mai bine''.

În încheiere, artistul declara că este pregătit să moară. ''Sunt pregătit să mor. Sper că nu e prea inconfortabil. Cam asta e legat de mine'', a spus el.